Kijev várja az F-16-osokat

Az ukrán légierő szóvivője, Ilja Jevlas az országos televízióban szerdán úgy nyilatkozott, hogy Kijev az idén május 5-én ünnepelt ortodox húsvét után kaphatja meg a korszerű vadászgépek első szállítmányát.

Mindazonáltal óva intett a reménykedéstől. „Nem találgatunk a jövőt illetően, mert az időpontot már többször módosították. Ezért várunk” – mondta Evlash.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy az F-16-osok leszállításának ütemezése nem Ukrajna kezében van, és a kijevi hadsereg „azzal fog dolgozni, amit kap”.

Később az Ukrajinszkaja Pravda című lapnak adott interjújában Jevlas pontosította, hogy „a »húsvét után« egy tág fogalom”, megjegyezve, hogy Kijev minél hamarabb szeretné megkapni a harci gépeket, és ígérte, hogy amint megérkeznek, bejelentést tesz.

Hozzátette, hogy az ukrán pilóták jelenleg Dániában és az Egyesült Államokban kapnak kiképzést a repülőgépek vezetésére.

Márciusban Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter azt mondta, hogy az F-16-os vadászrepülőgépek első szállítmánya idén nyáron érkezik Dániából Ukrajnába. Ezt az ütemezést Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is megerősítette, aki mindazonáltal elismerte, hogy mind a pilóták, mind a földi személyzet számára további képzésre van szükség.

Ukrán tisztviselők elismerték, hogy az F-16-osok üzemeltetése komoly gyakorlati nehézségekkel jár majd. A múlt hónapban Jevlas azt mondta, hogy a bunkerek építése a repülőgépek számára „kolosszális pénzeszközöket” igényel, és hozzátette, hogy Kijev más módszerekkel próbálja majd megvédeni a gépeket a csapásoktól, beleértve a különböző repülőterek közötti szétszórásukat.

Tavaly a nyugati országok nemzetközi koalíciót hirdettek az amerikai tervezésű F-16-osok beszerzésének segítésére Ukrajnának, és a tervek szerint több tucat gépet biztosítanának a kijevi rezsimnek.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azonban tavaly ősszel azt mondta, hogy bár az F-16-osok minden bizonnyal növelnék Ukrajna katonai képességeit, nem jelentenének „ezüstgolyót”, amely képes lenne drasztikusan megváltoztatni a harctéri helyzetet.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy az F-16-osok nem fogják megváltoztatni a konfliktus kimenetelét, és azt ígérte, hogy az orosz hadsereg megsemmisíti a gépeket, ahogyan más Ukrajnának átadott eszközöket is.

Írta a Magyar Hírlap