Mikor állhat munkába másik F1-es csapatnál Adrian Newey?

Adrian Newey Red Bulltól való távozása immár hivatalos, az viszont még nem teljesen egyértelmű, hogy egészen pontosan mikortól csatlakozhat másik F1-es csapathoz. Az eredeti, 2025 végéig tartó szerződésben ugyanis egy extra hosszú „kertészkedési szabadság” szerepelt, de Paolo Filisetti, a La Gazzetta dello Sport és a Racingnews365.com szakírója úgy tudja, hogy éppen ennek megoldását sikerült tető alá hozniuk Newey ügyvédeinek.

A közlemény szerint a sztármérnök már most, azonnali hatállyal lekerül az F1-es programról, mostantól csak a Red Bull RB17-es hypercarján dolgozik, majd 2025 első negyedévében távozhat. Ezt sokan máshogy értelmezték az elmúlt egy napban, mint amit jelent: ugyanis 2025 első negyedévében ténylegesen is munkába állhat akárhol.

f1-newey-2024_1

Filisetti információi szerint az ügyvédek éppen itt cselezték ki a kertészkedési szabadságot: már most befejezi az F1-es munkát a Red Bullnál, így mostantól indul ez az időszak, a folytatásban nem vesz részt a tervezésben, nem lát rá az energiaitalosok fejlesztéseire, módosításaira, ötleteire. Így mostantól számítva egy év múlva lejár a kötelező szabadság, és munkába állhat máshol.

Azt tudni kell, hogy az F1-ben a tervezéstől a gyártásig legalább nyolc hét telik el egy-egy alkatrész esetén, vagyis a két hónap múlva esedékes fejlesztések is Newey révén, vagy az ő felügyelete mellett születtek meg a Red Bullnál – ez azért jelentős dolog, de az év második felében már nem lesz ott egyetlen F1-es megbeszélésen sem, így a folytatásról nem lehetnek információi, pláne a 2025-ös, vagy a 2026-os autóról.

Mindenesetre az olasz források arról beszélnek, hogy Newey ügyvédei éppen ezt helyezték előtérbe – vagyis ha már mostantól kiszáll a versenyzésből, a versenycsapatból, akkor mostantól ketyeg az egy év.

Felkészül a Ferrari?

Filisetti úgy tudja, hogy Fred Vasseur már találkozott Newey-val, és a fenti körülmények ismeretében elkezdtek dolgozni azon, hogy a szakember hogyan és mikor csatlakozhat a Ferrarihoz – a két fél jogi képviselői egyeztettek arról, hogy mik a lehetőségek, és hogy pontosan mikor állhat munkába a brit Maranellóban.

Az olasz sajtó és így a Gazzetta is egyébként már tényként kezeli azt, hogy Newey a Ferrarihoz ír alá, de erről hivatalos(abb) információ egyelőre nincs.

formula.hu