További magyar beruházások Üzbegisztánban

MH/ MTI
2024. május 2. csütörtök. 22:43

Az Üzbegisztánba irányuló magyar export 12 százalékkal erősödött a tavalyi évben, meghaladta a kilencvenmillió dollárt, a gyógyszerészeti termékek mellett a Magyarországon gyártott járművekre is erős a kereslet – ismertette Varga Mihály.

Mint mondta: a bankszektorban az OTP egyre nagyobb részesedésének köszönhetően folyamatosan növekszik a magyar jelenlét, de jelentős mezőgazdasági beruházások is megvalósulnak magyar–üzbég együttműködésben, míg vízügyi fejlesztések területén a magyar mérnökök tudására mutatkozik nagy igény.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy az Óbudai Egyetem részvételével valósul meg Üzbegisztán első innovációs és tudományos parkja. Az Inno-TechnoPark főbb kutatási tevékenységei az IT, ipari robotika, okos építőipar, orvostechnika, precíziós agrárgazdálkodás vagy a technológia-transzfer és innovációmenedzsment.

A tárcavezető hangsúlyozta: Magyarország és Üzbegisztán között a gazdasági együttműködés minden korábbinál intenzívebb, amelyben kiemelt jelentősége van a Türk Tanácsnak és a Magyar–Üzbég Üzleti Tanácsnak. A kormány célja világos: az átrendeződő világgazdasági folyamatoknak Magyarország nyertese kíván lenni, ezért a blokkosodás helyett minél szélesebb körű gazdasági kapcsolatokra van szükség – tette hozzá Varga Mihály.

Kiemelte: ezért a nyugati gazdasági kapcsolatok megőrzése mellett a keleti kapcsolatainkat is építjük, amelynek egyik zászlóshajója Közép-Ázsia.

Varga Mihály útja során tárgyal Jamshid Khodjaev külgazdasági és befektetési miniszterelnök-helyettessel, Laziz Kudratov üzbég befektetési, kereskedelmi és ipari miniszterrel, valamint Jamshid Kuchkarov üzbég gazdasági és pénzügyminiszterrel is – ismertette a PM.

Írta a Magyar Hírlap