„Egy hétvégét maradjon otthon!” – szabályváltozásért kiált Magnussen miatt a McLaren

A Formula-1-es Miami Nagydíj szombati sprintversenyének egyik legfőbb eseménysorát Kevin Magnussen és Lewis Hamilton produkálta, akik kőkemény csatát vívtak egymással az utolsó pontszerző helyért. A dán azonban a harc közben több időbüntetést is begyűjtött, az első sikánátvágása után ugyanis – hasonlóan a márciusi Szaúd-arábiai Nagydíjon – azt a taktikát követte, hogy a lehető legnagyobb előnyt építsen ki előtte haladó csapattársának, Nico Hülkenberg a pontszerzés bebiztosításához.

Magnussen a sprint után a nyilatkozatában el is ismerte, hogy noha nem kedveli ezt a „hülye stratégiát”, de szándékosan vállalta be a büntetéseket a csapatérdek miatt. Ezután viszont a felügyelők ismételten beidézték magukhoz a Haas pilótáját sportszerűtlen magatartás gyanújával – igaz, végül ezért nem kapott újabb szankciót a nyakába.

f1-magnussen-hamilton-miami-haas-2

A stewardok ugyanakkor jelezték, hogy fel fogják vetni az FIA-nál, hogy az ismétlődő szabálykihágások esetén súlyosbodjon a büntetések mértéke, hogy ezzel is eltántorítsák ettől az F1-es pilótákat. És pontosan ugyanezt vetette fel egy rivális istálló, a McLaren csapatfőnöke, Andrea Stella, aki igen vehemensen alkotott véleményt Magnussen megmozdulásairól:

„Számomra ez valójában viszonylag egyszerű, mert ebben az esetben olyan magatartással van dolgunk, amellyel szándékosan akart tönkretenni egy másik versenyzőt. Ez a viselkedés ráadásul tartósan állandósult a futamon, és ismétlődött a szezon során.”

„Hogyan lehet csak összeadni a büntetéseket? Exponenciálisnak kellene lenniük! Az öt meg öt meg öt nem lehet szimplán egyenlő 15-tel. Az egyenlő legyen azzal… talán egy hétvégét otthon kellene töltened a családoddal, átgondolnod a sportszerűséget, aztán visszajönni” – utalt az eltiltásra Stella. „És ha azt látjuk, hogy hűségessé, fairré és sportszerűvé váltál a versenytársakkal szemben, akkor maradhatsz a szakmában.”

f1-magnussen-hamilton-miami-haas

A McLaren-főnök azonnali szabályváltoztatást sürget: „Ez teljességgel elfogadhatatlan. Sportszerűség szempontjából ennek semmi értelme, és ezt azonnal orvosolni kell. Ha a pontszerzőzónán kívül vagy, plusz 20 másodperc vagy bármi ilyesmi semmi különbséget nem jelent. Ellenben a riválisodat tönkretetted, szándékosan, állandósult és ismétlődő magatartással kiszedted őket a versenyből.”

A McLaren pilótái közül Oscar Piastri is megjegyezte, hogy Magnussen nyilatkozata és hozzáállása „nem túl jó precedenst” teremt. Ám ami ennél is érdekesebb, hogy maga Magnussen is egyetért azzal, hogy valahogy elejét kellene vennie az olyan taktikázásnak, amilyet már másodjára láthattunk tőle a 2024-es szezonban:

„Világosnak kell lennie, hogy változtatnod kell a vezetéseden, akár egy, két vagy három büntetésed van. Ugyanannak kell lennie. De egyetértek abban, hogy javítani lehetne a szabályokon arra az esetre, ha csatázol és valami olyasmit teszel, amit nem szabad. Nagyszerű lenne, ha az FIA megmondhatná neked, hogy add vissza vagy cseréld meg a pozíciót. Így ennek azonnal hatása lenne, és véget vetne bármilyen játszmázásnak.”

formula.hu