Vizsgálat indult a Magyar Péterről kiszivárogtatott állítólagos mentős jegyzőkönyv miatt

Szombaton a kormányközeli Bors megjelentette egy állítólagos mentőszolgálati jegyzőkönyv részletét, mely szerint Magyar Péterhez tavaly februárban mentőt hívtak, majd visszamondták azt, mert elhagyta a helyszínt.

Az esetről Varga Judit, Magyar volt felesége már korábban beszámolt a Hajdu Péternek március végén adott interjújában. A volt igazságügyi miniszter arról beszélt, hogy hazaérve férjét eszméletlennek tűnő állapotban találta a hálószobában fekve, mellette pedig egy gyógyszeres levelet talált, melyben már csak egy szem Xanax volt. Varga azt mondta, kihívta a mentőket, mire Magyar felkelt, ránézett, és azt mondta: „Mondd le őket, nem vettem be semmit.”

A Bors által lehozott, csak részben kitakart adatokat tartalmazó jegyzőkönyvben az látszik, hogy a mentőket nem Varga, hanem bizonyos Dr. (…) Péter hívta. Hogy ezt az adatot mi alapján írják rá a lapra, a hívó bemondása, vagy a telefon regisztrált tulajdonosa alapján, azt nem tudni. A lapon azt sem takarták ki, hogy a mentőket végül lemondták, mert a „beteg ismeretlen helyre távozott”.

Kérdés, hogyan szivároghatott ki egy ilyen jegyzőkönyv. Az RTL Híradó megkereste az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét, Győrfi Pált, aki írásban azt válaszolta, hogy „vizsgálat keretében ellenőrzik” az adatkezelés szabályosságát. Hozzátette „a dokumentáció a mentőellátás után, az EESZT rendszerébe kerül (…) ahol a beteg, a törvényes képviselője, vagy másik egészségügyi ellátó is hozzáférhet”.

Az RTL Híradó megkereste a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökét is, aki szerint súlyos adatvédelmi kérdéseket kell tisztázni az ügyben. Péterfalvi Attila azt mondta, mérlegelik, hogy indítanak-e hivatalból eljárást.

Magyar Péter azt mondta, szerinte a nyilvánosságra hozott dokumentumok nem igaziak. Magyar feljelentést is tesz az ügyben, a szándékáról SMS-ben tájékoztatta a mentőszolgálat főigazgatóját. Magyar az RTL-nek azt mondta, “Remélem, hogy a belső vizsgálatot tényleg elrendelték, hogy ez pontosan mi és hogy az én feljelentésem pedig érkezni fog ellenük is és a sajtótermékek ellen is.”

HVG