Az ipari berendezések 100%-os üzemhányada megvalósul a perdiktív karbantartással

Az Ipar 4.0, vagyis a negyedik ipari forradalom egyik legfontosabb vívmánya az adatalapú termelés és szolgáltatás. A modern gyártósorok és gyártóüzemek infrastruktúráját intelligens szenzorok monitorozzák, majd a gyűjtött adatokat feldolgozva kulcsfontosságú információkat kapnak a vállalatok az optimális működéshez.

Az ipari automatizáció előnyei

Az ipari automatizáció kulcsfontosságú a költséghatékony és megbízható gyártási folyamatok megvalósulása érdekében. Lehetővé teszi a gyártási idő és a hibák számának csökkentését, ami magasabb termékminőséget és magasabb termelékenységet eredményez. A költséghatékonyság is lényeges előny, mivel az automatizált rendszerek jelentős megtakarítást jelentenek az energia- és anyagfelhasználás terén. Az automatizáció révén a gyártóberendezések szünet nélkül működtethetők, így maximálható azok optimális üzemideje. Fontos továbbá, hogy az ipari automatizáció biztonságosabbá teszi a gyártási folyamatokat: az emberi munkaerő kivonása a veszélyes környezetekből csökkenti a munkahelyi balesetek kockázatát.

Prediktív karbantartás

Az Ipar 4.0 egyik, ha nem a legnagyobb előnyét a prediktív karbantartásszolgáltatás jelenti. Az okos eszközök folyamatosan monitorozzák a gépek, berendezések állapotát, és jelzik, ha valamelyik elem a közeljövőben karbantartásra szorul. Így előre tervezhető a karbantartás időablaka, igazítva a termelési folyamatokhoz, minimalizálva a termeléskiesést.

A prediktív karbantartás igénybevételével a cégek meghosszabbíthatják az eszközeik élettartamát, az intelligens szenzorok segítségével begyűjtött adatokkal a berendezések teljesítménye pedig folyamatosan nyomon követhető és optimalizálható.

Digitális iker

A prediktív karbantartáshoz kapcsolódik az úgynevezett „digitális iker” fogalma. Ez adott eszköz digitális modelljét jelenti, mely képes annak tökéletes szimulációjára az azon elhelyezett szenzorok segítségével. Mérhetőek vele a különféle alkatrészek esetén fellépő erők, hőmérsékleti adatok stb., amiből következtetni lehet a teljesítményre, az esetleges problémákra, az amortizáció mértékére, és lehetőség nyílik a prediktív folyamatokra is. További előnye a szimuláció lehetősége: tesztelhető például, hogy mi történik a gépparkkal, ha azokat túlhajtják, ha nem megfelelően használják, vagy, ha az üzem környezeti adottságai, vagy azok átalakulása miatt megváltozik a gépek működésének optimális tartománya. A digitális ikerből származó adatok alapján gyorsan felmérhető, hogy hol, milyen jellegű módosításra, beavatkozásra van szükség. Digitális ikre bárminek lehet, egy egyszerű lámpától kezdve egy ipari kapun át akár egy teljes épületig. Minél több szenzor és intelligens rendszer kerül az ikerbe, annál részletesebb, pontosabb képet tud szolgáltatni.

Fél évszázados tapasztalat

Az idén 50. jubileumát ünneplő, kizárólag gyorsmozgású ipari kapuk fejlesztésével és gyártásával foglalkozó német EFAFLEX cég már az alapításától fogva kiemelt fejlesztési területként kezeli az ipari gyorskapuk energiahatékonyságát és megbízhatóságát. A cég termékei 1993 óta vannak jelen Magyarországon. A vállalat hazai márkaszervize, az EFASERVICES prediktív digitális szolgáltatást nyújt a gyorskapukhoz.

Az elmúlt évek tapasztalatai rámutattak arra, hogy a hagyományos karbantartásszolgáltatásnál hatékonyabb megoldásra van szükség. A cég például számos országos szupermarket-lánc ipari kapuit szervizeli. A mélyhűtött terek lezárására fejlesztett gyorskapuk problémamentes működése kiemelten fontos. Ha a mélyhűtött áruk tárolására szolgáló helyiség kapuja meghibásodik, óriási energiaveszteséggel lehet kalkulálni, ha pedig az árukészlet is tönkremegy, tetemes az anyagi veszteség. A kapuknak emellett gyorsnak is kell lenniük, ugyanis az élelmiszereket rakodó targoncák elektromos meghajtással működnek, a hosszabb töltési idejük miatt fontos a kapuk várakozás nélküli átjárhatósága.

EFA SEVICES Hungary Kft.

Akár napi 680 nyitás-zárás

A cégcsoport gyakori ügyfelei az autógyártók is, az egyik nagy hazai gyárhoz például közel 700 darab hőszigetelt homlokzati gyorskaput telepítettek, amelyeknél legalább ennyire fontos a zökkenőmentes működés. Jelentős energiaveszteség keletkezhet a kapuk meghibásodása vagy a hosszabb, indokolatlan nyitvatartása miatt. Emellett komoly biztonsági kérdések is felmerülhetnek, ha a kapuk nem látják el tökéletesen feladatukat. Ezek a gyorskapuk akár 250 000 nyitási ciklust is teljesítenek problémamentesen egy karbantartási intervallum alatt. Ha egy évet veszünk alapul, akkor ez akár napi 680(!) nyitás-zárás. Ugyanakkor működésük során cél, hogy a karbantartásokat előre láthatóan, tervezett módon, a termelés legkisebb befolyásolásával végezzék el, ami a EFAPREDICT digitális szolgáltatás alkalmazásával valósul meg.

100%-os üzemhányad

Az iparban a gyártósorok gépvédelmi kapui, az automatizált logisztikai folyamatok ipari kapui kritikus pontok. Meghibásodásuk egész gyártósorokat, ellátási folyamatokat állíthat meg. Az EFASERVICES által fejlesztett, IoT alapú EFAPREDICT karbantartás szoftver a hálózatban működő automata gyártósorok és robotcellák esetén, vagy a logisztikai folyamatoknál alkalmazható, integrált eszköz. Feladata a folyamat- és működési adatok gyűjtése és intelligens elemzése, aminek segítségével már a működési hibák észlelése előtt kezdeményezhetők a karbantartási feladatok. Alkalmazásával megvalósul az ipari gyorskapuk 100%-os üzemhányada, az energiahatékony működés és az erőforrások hatékony felhasználása. A prediktív szolgáltatással gyors a hibák elemzése, javítása, biztosítható a 0-24 rendelkezésre állás.

További részletekért látogasson el az EFA csoport IPAR NAPJAI | A pavilon 306C2 standra 2024 május 07-10. között.
Díjtalan belépő: https://hungexpo.hu/events/ipar-napjai/efaflex/

A tartalom az EFA SERVICES Hungary Kft. megbízásából, a HVG BrandLab produkciójában készült, létrehozásában a HVG hetilap és a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt

HVG