Elveszettnek hitt Caravaggio-képet állítanak ki a Pradóban

Sokáig egy spanyol festőnek tulajdonították a festményt, amelyet most a restaurálás után a múzeum látogatói is megcsodálhatnak.

Három évvel azután, hogy azonosították, most a madridi Prado múzeumban állítják ki Caravaggio elveszettnek hitt festményét, írja a The Guardian.

A képet, amely a megostorozott Krisztust ábrázolja töviskoronával, korábban egy spanyol festőnek, José de Riberának tulajdonították. Gyakorlatilag órákkal az értékesítése előtt tiltotta meg a spanyol kormány, hogy eladják, és esetlegesen külföldre vigyék, mivel szakértői vélemények nyomán felvetődött a lehetősége, hogy valójában Caravaggio egy felbecsülhetetlen értékű alkotásáról van szó. A licitet 1500 euróról indította egy madridi aukciósház.

Hétfőn a Prado azt közölte, hogy a festményt május végétől októberig kiállítják. Miguel Falomir igazgató elmondta, hogy a műalkotás tulajdonosa a szakértőkkel együttműködve restauráltatta, és feltárták a történetét is. Ennek alapján a festmény a 17. században került Spanyolországba, a napóleoni invázió idején kikerült a királyi gyűjteményből, és a 19. század óta egy madridi családi magángyűjteményében volt. A család nemrég úgy döntött, hogy eladja.

Az 1607-1610 körül festett Ecce Homo tehát magántulajdonban van, a Prado gyűjteménye csak ideiglenesen bővült vele. A felfedezés, hogy valójában Caravaggio műve, valószínűleg több tízmillió euróra tornázta fel a vételárát.

A múzeumnak egyébként van egy másik, ikonikusnak számító Caravaggio-képe, a Dávid Góliát fejével, amit a művész 1600 körül festett Rómában.

HVG