Rendszerváltás fából: felszerelték a világ első falapátjait egy szélturbinára, 20-25 évig bírhatják

Hamarosan mintegy 50 millió tonna olyan hulladék keletkezhet a szélturbinák lapátjaiból, amit nem, vagy csak nagyon nehezen lehet újrahasznosítani. Ennek a problémának menne elébe egy német cég.

Bár a szélerőművek komoly segítséget jelentenek a zöldenergiára való átállásban, hátrányuk, hogy lapátjaikat élettartamuk lejárta után igen nehéz újrahasznosítani. Mivel a lapátok átlagos életkora 20-25 év, újrahasznosításuk kérdése már középtávon is fejfájást okoz. A probléma orvoslását sokan a fából készült szélerőművekben látják, és Németországban most eggyel előrébb is léptek ezen a téren.

A Voodin Blade Technology nevű cég bejelentette, hogy a világon elsőként fából készült lapátokat szerelt fel egy valós használatban lévő turbinára – írja az Interesting Engineering. A lapátok egyenként 19,3 méter hosszúak, és rétegelt furnérlemezekből (Laminated Veneer Lumber, LVL) készültek. Ez az anyag sokkal könnyebben hasznosítható, mint a jelenlegi üvegszálas megoldás, vagy más szintetikus kompozitok.

„Életciklusuk végén a legtöbb pengét a földbe temetik vagy elégetik. Ez azt jelenti, hogy 2050-re 50 millió tonna pengeanyag-hulladék megsemmisítésére lehet szükség” – magyarázta Tom Siekmann, a Voodin vezérigazgatója, aki hitét fejezte ki a szélenergia fával történő zöldítésében.

A Voodin olyan CNC-marógépeket használ, amik kifejezetten a 3D-s formák létrehozását könnyítik meg. Ennek köszönhetően a gyártási folyamat nagyrészt automatizált, és nincs szükség öntőformákra. Ráadásul a CNC-gépekkel bármilyen lapátformát el lehet készíteni.

Mivel a folyamat automatizálható, kevesebb munkaerőre van szükség a gyártás során. Ez végeredménykét oda vezet, hogy nem kell távoli országba elvinni a gyártást, így a transzportálással járó szén-dioxid kibocsátás jelentős része is megspórolható.

Az első egységeket a németországi Kassel városának közelében telepítette a cég. A következő lépés, hogy 60 és 80 méter hosszú pengéket is el tudjon készíteni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG