Hónapokkal haláluk előtt kitisztulhat a memóriájuk a demenciában szenvedő betegeknek

Egy új tanulmány szerint a betegség előrehaladott állapotában lévők több mint hat hónappal a haláluk előtt „visszatérhetnek önmagukhoz.”

Már az 1850-es évektől kezdve dokumentáltak olyan eseteket, amikor demenciában szenvedő emberek elméje a szeretteik és az egészségügyi dolgozók leírása szerint hirtelen kitisztult a haláluk előtt, értelmes beszélgetéseket tudtak folytatni és régi emlékeket osztottak meg. Korábbi kutatások azonban azt sugallták, hogy ez a tiszta időszak csak órákkal vagy napokkal a halál előtt következett be.

Az Alzheimer’s and Dementia című folyóiratban közzétett új tanulmány viszont kimutatta, hogy a betegek memóriája több mint hat hónappal a haláluk előtt is visszatérhet rövid időre. Ez azt jelenti, hogy ezeknek a tiszta állapotoknak több típusa is létezik, és nem mindegyik jelzi a közelgő halált – írja a tanulmányról beszámoló Independent.  

A kutatók szerint a betegek elméjének a kitisztulása gyakran fordult elő olyankor, amikor egy régen látott családtag látogatta meg őket, vagyis külső ingerek is hatással lehetnek az állapotukra.

A tanulmány készítői 151 gondozót kérdeztek meg, 20 százalékuk számolt be arról, hogy a betegük halála előtt hét nappal tapasztaltak nála úgynevezett lucid epizódokat, több mint egyharmaduk pedig azt mondta, hogy a lucid epizódok és a beteg halála között akár hat hónap is eltelt. A betegek 48 százaléka pedig több mint hat hónappal később is élt még.

A tanulmány gyenge pontjaként azonosították ugyanakkor azt, hogy a gondozók szubjektív értelmezésén alapult a beteg lucid epizódjainak a megállapítása.

A demencia világszerte komoly problémát jelent, Magyarországon 2050-re a halálozási listán is első helyre kerülhetnek a demenciát okozó betegségek. A témával korábban cikksorozatban foglalkoztunk:

HVG