Itt a Fidesz indoka, miért támogatja, hogy felmentést kapjanak a papok a gyerekek elleni erőszak jelentése alól

A Fidesz-frakció egyetért a vitatott, könnyítést jelentő módosítóval, mert szerintük még ezzel együtt is szigorúbb lesz a rendszer. Valóban, hiszen eredetileg nem is tervezték, hogy egyházi intézményekre is vonatkozzon bármilyen szabály.

Támogatja a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja azt a módosító javaslatot, amelyet a kormánypárti képviselő, Dunai Mónika jegyez, és a még végszavazás előtt álló újabb fideszes “gyermekvédelmi” törvénycsomaghoz nyújtott be – árulta el a frakció az atv.hu kérdésére.  

Ahogy arról a hvg.hu is írt, a módosító különleges, csak a katolikus egyház tagjaira érvényes felmentést adna a még elfogadás előtt álló javaslatcsomag egyik fenyegető büntetőjogi szigorítása alól. Ennek lényege, hogy 

mentesítenék az egyházi személyeket a gyermekeket ért bűncselekmények, így akár a szexuális abúzus bejelentési kötelezettsége alól, ha arról gyónás közben értesülnek.   

Az atv.hu-nak a Fidesz-frakció úgy indokolt: az új szabályozási környezet a kivétellel együtt is szigorúbb, mint tervezték, mivel az eredeti fideszes javaslat nem vonatkozott az egyházi intézményekre, most pedig már igen, a gyónásos rész az egyetlen kivétel. 

Azt írták, Dunai Mónika módosító javaslatának más pontja ugyanis “további szigorításokat tartalmaz, mivel az egyházi intézményeket is bevonja a törvény hatálya alá és rájuk is vonatkozni fognak a büntetőjogi szankciók.”  

Hozzátették: “Az egyházügyi törvény most jóval tágabb körben ad felmentést az egyházi személyeknek a jelzési kötelezettség alól, ezek a kivételek a gyermekeket ért bántalmazás esetén – a gyónási titkon kívül – megszűnnek.” 

HVG