Mindenhol fejlesztések jönnek – szerdai F1-es hírek

A Formula-1-es istállók fejlesztései uralták a szerdai híreket. Kezdve a McLarenével, amelyet Miamiban vetett be a végül a versenyt is megnyerő istálló: Andrea Stella szerint úgy találtak teljesítményt, hogy közben hatékonyabbá vált az F1-es autójuk. De még nem oldottak meg mindent, ezért várhatóak újabb frissítések – részletek ide kattintva.

A Miami Nagydíjon aratott Lando Norris-győzelem kapcsán felmerülhetett, hogy vajon miért nem a brit, hanem Max Verstappen elé állt be a safety car: „Késői döntés volt a biztonsági autó beküldése, így nagyjából 20 méterrel lemaradtak Norrisról. Ezen a ponton versenyirányítás úgy döntött, inkább teljesítsen egy lassú kört, hogy begyűjtse az összes autót, hogy közben a marsallok megkezdhessék az autók mentését, ami nem lett volna lehetséges, ha azonnal engedjük az autóknak, hogy megelőzzék az SC-t. Úgyhogy megvárták, amíg összegyűltek az autók, mielőtt engedték őket előzni” – magyarázta az FIA.

2-sunday-miami-2024_resize

És még maradva a wokingiaknál: Stella Oscar Piastrit is méltatta az ausztrál versenytempóban mutatott fejlődése és jó csapatjátékosi hozzáállása miatt – a csapatfőnök nyilatkozata itt olvasható.

A McLaren az említett fejlesztések által (legalábbis Miamiban) átlépett Ferrari sem ül a babérjain: a jövő hétvégén, Imolában érkezik a vörösök első jelentős fejlesztési csomagja, amelyet viszont már a mostani héten, a fioranói tesztpályájukon ki fognak próbálni egy filmforgatási nap keretében. Charles Leclerc egyébként úgy fogalmazott, hogy reméli, hogy hasonló előrelépést érhetnek majd el az újításaikkal, mint amilyet a McLarentől láthattunk a legutóbbi nagydíjon.

Eközben a Mercedes is gőzerővel dolgozik a saját fejlesztésein: a teljes gyár „hatodik fokozatban” hajt, hogy minél hamarabb érkezzenek az autóra új alkatrészek – állítja az F1-es csapatot irányító Toto Wolff.

m429994_resize

Az alsóház eddigi legjobbja a Visa Cash App RB, amellyel Yuki Tsunoda hetedik lett vasárnap, Daniel Ricciardo pedig negyedik a sprinten. A japán versenyző a csapat gyors fejlődési ütemét dicsérte: „Sok pontot szereztünk a hétvégén, ami jól mutatja, hogy a gyárban lévő emberek nagyon keményen dolgoznak. Ez egészen hihetetlen teljesítmény, örülök, hogy képesek vagyunk annyi pontot szerezni, amennyit megérdemlünk. Hoztunk néhány fejlesztést erre a hétvégére, ami sokat segített” – mondta Tsunoda.

Az USA képviselőházának jogi bizottsága válaszokat követel az F1 vezetőségéről az Andretti elutasítása kapcsán: a kongresszus republikánus tagja, Jim Jordan szintén levelet írt Greg Maffei Liberty-vezér, valamint Stefano Domenicali FOM-vezérigazgató számára, amelyben arról tájékoztatta őket, hogy dokumentumokat követel az eljárással kapcsolatban, és vizsgálatot indít a kérdésben – bővebben itt.

Hamarosan, még ebben a hónapban távozik az FIA vezérigazgatói posztjáról Natalie Robyn. A Nemzetközi Automobil Szövetség történetében ő volt az első vezérigazgató, akit 2022 novemberében neveztek ki, és a feladata épp az volt, hogy segítsen megreformálni és modernizálni az elnök Mohammed ben Sulayemnek a szervezet felépítését. Robyn komoly tapasztalattal bírt az autóiparban, hiszen a Volvo svájci vezérigazgatója volt az FIA-hoz kerülését megelőzően, korábban pedig töltött be menedzsmenti pozíciókat a Nissannál és a DaimlerChryslernél is. A felek állítólag közös megegyezéssel válnak el: az Autosport információi szerint Robyn újra az autóiparban keresne magának új kihívást.

formula.hu