Gulyás tudja, miért hívták meg a holokauszttagadó iráni elnököt, de nem mondja meg

Gulyás Gergelynek megnyugtató választ adott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora arra a kérdésre, hogy miért hívták meg Budapestre előadást tartani a holokauszttagadó Mahmud Ahmadinezsád volt iráni elnököt – derült ki a csütörtöki kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter viszont nem mondta meg, mégis mi volt ez a „megnyugtató” válasz, vagyis a botrányos látogatás valódi indoka.

Gulyást már egy korábbi kormányinfón is faggatták arról, hogy hogyan lehet, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) meghívására május elején „közös értékek a globális környezetben” témában tartott előadásokat az iráni nukleáris fegyverkezés atyja, Mahmúd Ahmadinezsád. A volt iráni elnök szerint Izraelt el kell törölni a Föld színéről, a holokauszt pedig meg sem történt.

A miniszter akkor arra hivatkozott, hogy a magyar kormány egy világos Izrael-barátnak minősített politikát visz, és a kormány egyetlen tagja sem találkozott a volt államelnökkel. Szerinte a meghívás az egyetem szabadságába tartozó kérdés, de azt ígérte, hogy megkérdezi az NKE rektorát a történtekről.

Ezzel szembesítették Gulyást csütörtökön, aki ezúttal elintézte a kérdést azzal, hogy valóban megkérdezte a rektort, és tőle „megnyugtató választ” kapott. „Nyugodjanak meg Önök is” – tette hozzá Gulyás Gergely, csak éppen a lényeget nem árulta el. Deli Gergelyt, az NKE rektorát lapunk is hiába kereste korábban, de más médiumoknak sem volt hajlandó megindokolni a meghívást.

Ugyanakkor írtunk arról is, hogy a volt iráni elnök látogatása diplomáciai források szerint valami mást célt szolgálhatott, így például egy fontos találkozó lebonyolítását. Azt is állították, hogy hiába mutogat az egyetemre a kormányzat, a legfelsőbb szinten tudniuk kellett arról, hogy Mahmúd Ahmadinezsád Budapestre jön.

A kormányinfó más érdekességeket is tartogatott, így a külügy elleni orosz hekkertámadásról is szó volt – erről itt olvashat tovább!

HVG