Húsz hónap után újra külföldön versenyez Milák Kristóf

Húsz hónap után újra nemzetközi versenyen indul Milák Kristóf – értesült az SzPress Hírszolgálat

A portál szerint az olimpiai bajnok úszó – aki jelenleg a válogatott versenyzők kéthetes törökországi edzőtáborában készül a belgrádi Európa-bajnokságra – a jövő héten Barcelonában, majd június elején Monacóban áll rajtkőre meghívásos versenyen. 

Milák utoljára 2022 augusztusában, a római Európa-bajnokságon versenyzett külföldön, akkor aranyérmet nyert 100 és 200 pillangón, valamint a 4 x 200-as gyorsváltóval, 100 gyorson és a 4 x 100 méteres váltó tagjaként pedig egy-egy ezüstöt is begyűjtött. 

Az olimpiai bajnok Milák tavaly június közepén jelentette be, hogy nem indul a júliusi, fukuokai vb-n. Arról írt, hogy mély hullámvölgybe került, és sem fizikálisan, sem mentálisan nincs azon a szinten, hogy ott legyen a világ legjobbjai között. Szabadságra ment, amelyről szeptember elején kellett volna visszatérnie, de a megbeszélt időpontban nem kezdte meg az edzéseket, októberben aztán lemondta a részvételt a budapesti világkupa-versenyen is. A nagyközönség számára akkor vált világossá, hogy nem készül rendesen.  

Erőnléti edzője, Zala György január elején azt mondta, hogy akkor már két és fél hónapja dolgozott, aminek már meglátszott az eredménye, például az, hogy nincs súlyfeleslege. Akkoriban nyilatkozott lapunknak Selmeci Attila, Milák volt úszóedzője, aki azt latolgatta, lehet-e még esélye egykori tanítványának a sikeres olimpiai szereplésre. Milák január közepén kezdte újra a vizes edzéseket, egyik edzője pedig februárban azt mondta, ha végig a kellő intenzitással edz, nagy reményekkel utazhat Párizsba. Milák elmondása szerint testileg és mentálisan is szüksége volt egy hosszabb pihenőre, és úgy gondolja, a versenyzésben szünetet tartani nem hátralépés. 

Így jutottunk el az áprilisi országos bajnokságig, ahol hatból öt számot behúzott, egyedül 50 méter pillangón talált legyőzőre, ez azonban nem olimpiai szám.  Az ob után edzője azt hangsúlyozta, hogy ekkora kihagyás után jó időket úszott tanítványa, de önmagához képest még fejlődnie kell, főleg az állóképességét illetően. 

Írta a HVG