Bilincsek nélkül érkezett meg a bíróságra Ilaria Salis – képek

Pénteken ismét tárgyalást tartanak Ilaria Salis ügyében, az olasz állampolgárságú nő ellen bűnszervezet tagjaként elkövetett bűncselekmények miatt emeltek vádat a tavaly februári támadások ügyében. Két esetben társtettesnek, egy esetben bűnsegédnek tartják, az egyik testi sértést pedig életveszélyes gyilkossági kísérletnek tartják az ügyészek. Vádalku keretében korábban 11 éves börtönbüntetést ajánlottak fel Salisnak, aki ártatlanságára hivatkozva elutasította a javaslatot.

Ilaria Salis érkezik a bíróságra

hvg.hu

Korábban Olaszországban felháborodást váltott ki, hogy Salist kéz- és lábbilincsben, vezetőszáron vezették a tárgyalóterembe, amikor az előkészítő ülésre érkezett. Erről, valamint fogvatartásának körülményeiről korábbi ügyvédje írt cikket a hvg360-ra.

Az, hogy hogyan kezelik Magyarországon Salis ügyét, az olasz sajtóban és közvéleményben is nagy visszhangot váltott ki. Giorgia Meloni miniszterelnök Orbán Viktorral, Antonio Tajani külügyminiszter pedig Szijjártó Péterrel egyeztetett a témában, a magyar kormányfő személyesen is garantálta, hogy Salis „tisztességes eljárásban” fog részesülni Magyarországon.

Ilaria Salis érkezik a bíróságra

hvg.hu

Többször nyilatkozott a nő családja is, apja például még februárban mondta, hogy aggódik Salis biztonságáért, amíg Magyarországon van, ráadásul attól tart, átpolitizálják ügyét. Ennek egyik oka, hogy egy Budapesten megjelent graffiti felakasztva ábrázolta a nőt, de nem ez volt az első eset, hogy a street art művészeket megihlette az ügy. Pár héttel korábban ugyanis Rómában is feltűnt Ilaria Salis egy festményen, mégpedig a magyar követség közelében lévő falon, itt láncait letépve jelenítették meg.

Ilaria Salis

hvg.hu

Pénteken végül valóban azok nélkül jelent meg a bíróságon, miután egy nappal korábban kiengedték a Gyorskocsi utcai börtönből 15 hónap után. A bűnügyi felügyeletet 16 millió forintos óvadék ellenében rendelte el a bíróság. Salis családja és támogatói abban bíznak, hogy a nő hamarosan hazatérhet Olaszországba, hogy ott folytatódjon házi őrizete – írta csütörtökön az Ansa olasz hírportál.

A tárgyaláson a hvg.hu tudósítója is jelen van, a fejleményekről be fogunk számolni.

HVG