A Nemzetközi Bíróság felszólítása ellenére Izrael katonai akciókat hajtott végre Rafahban

Az izraeli fegyveres erők (IDF) szombaton is akciókat hajtottak végre a Gázai övezet legdélebbi városában, noha a Nemzetközi Bíróság (ICJ) a rafahi katonai műveletek azonnali beszüntetésére szólított fel.

Az IDF szombati tájékoztatása szerint katonái az elmúlt 24 órában több tucat, rájuk tüzet nyitó palesztin fegyveressel végeztek Rafahban, részben közelharcban, részben pedig célzott légicsapások révén. A jelentés szerint az izraeli alegységek rakétakilövő állásokat és alagutakat semmisítettek meg, és fegyverraktárakat számoltak fel.

A Wafa palesztin hírügynökség kórházi dolgozókra hivatkozó jelentése szerint az izraeli légicsapásoknak egy polgári áldozata volt Rafahban. Az elmúlt napokhoz hasonlóan harcok dúltak a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabalija menekülttábornál is.

Josep Borrell, kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő az X-en közzétett szombati bejegyzésében hangsúlyozta: Izraelnek végre kell hajtani az ICJ pénteki határozatát, és azonnal le kell állítania a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban folytatott katonai offenzíváját. „Az ICJ végzései kötelezőek a felekre nézve, és azokat teljes mértékben és hatékonyan végre kell hajtani” – fogalmazott az uniós biztos.

Bident és Netanjahut is megbuktathatja a gázai háború

Fordulóponthoz érkezett a gázai háború, a Rafah elleni támadás próbára teszi az amerikai-izraeli kapcsolatokat, miközben megkérdőjeleződött, hogy Izrael legyűrheti-e a Hamászt.

A Dél-afrikai Köztársaság a Nemzetközi Bíróságon népirtás vádjával indított keresetében gyors intézkedéseket sürgetett Izraellel szemben, valamint a Rafah elleni izraeli offenzíva leállítását kérte. Pénteken a hágai székhelyű ICJ határozatában közölte: Izraelnek “azonnal le kell állítania katonai offenzíváját Rafah területén, és minden más akcióját, amely olyan életkörülményeket okozhat a gázai palesztinoknak, amelyek a népcsoport teljes vagy részleges fizikai megsemmisítését okozhatják”.

Az izraeli kormány pénteken elutasította a Dél-Afrika által megfogalmazott vádat, és azt állította, hogy továbbra is, a „törvényeknek megfelelően”, beengedi a humanitárius segélyeket a Gázai övezetbe. A kormány úgy véli, hogy Rafahban végrehajtott intézkedései a „védekező és igazságos háború” részét képezték, amely válasz a Hamász által októberben végrehajtott terrortámadásokra.

HVG