Gazdaság: Varga Mihály: Ha szerencsénk van év végére egyszámjegyű lesz az infláció

Gazdaság: Varga Mihály: Ha szerencsénk van év végére egyszámjegyű lesz az infláció

Magyarország éves inflációja decemberre 7-8 százalékra lassul a júniusi 20,1 százalékról, ami segít a gazdaság fellendülésében – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Reutersnek, hozzátéve, hogy egyelőre nincs szükség további intézkedésekre a költségvetési hiány visszafogása érdekében.

A Reuters cikke emlékeztet, hogy a kormány várakozásai szerint a magyarországi gazdaság növekedés idén mindössze 1,5 százalék lesz, de jövőre 4 százalékra gyorsul. Ugyanakkor elemzők arra figyelmeztettek, hogy a lassuló fogyasztás csökkenteni fogja az adóbevételeket, és a hiány túllépi a kitűzött célt, hacsak a kormány nem hoz további intézkedéseket a kiadások visszafogására. Varga szerint az infláció visszaszorítása kulcsfontosságú a hiány megfékezésében, mert az energiatámogatások, a nyugdíj- és az adósságszolgálati költségek megugrottak, így június végére a pénzforgalmi alapú különbség a cél mintegy 85 százalékára nőtt.

Varga az intejrúban úgy fogalmazott: „Decemberre biztosan, de ha szerencsénk van, az infláció már novemberben 10 százalék alatt lesz. Azt tudom mondani, hogy decemberre 7-8 százalék körül lesz az infláció” – mondta. Hozzátette, hogy tartani akarják a 3,9 százalékos költségvetési hiánycélt, de ha ez mégsem sikerül, akkor szeptemberben felülvizsgálják a költségvetést. Ezen túlmenően a kormány 2024. január 1-jei hatállyal módosítja a jegybanktörvényt, hogy a bank veszteségeit – 2300 milliárd forint – ne kelljen a költségvetésből fedezni. A kormány a tervezett változtatásokról hamarosan tárgyalni fog az Európai Központi Bankkal – mondta.

Akkora vesztesége lesz idén a jegybanknak, amiből kijönne a Paks II. fele

Az MNB 1961 milliárd forint és 2386 milliárd forint közé várja idei veszteségét, ami a GDP 2,5-3 százaléka. Ez megközelíti a központi költségvetés jövő évre tervezett teljes hiányát, illetve a paksi bővítés árának felével egyenértékű összeg. Az országgyűlés tavaly év végén módosította a jegybanktörvényt, de még a kedvezőbb szabályok mellett is 341-425 milliárd forint közötti összeggel kell majd feltőkésítenie az MNB-t.

Varga arról is beszélt, hogy a stabil forint is elengedhetetlen ahhoz, hogy a gazdasági szereplők tervezni tudjanak, és az a felfogás, hogy az export fellendítéséhez gyenge valutára van szükség „a múlté”. „Probléma, amikor a forint egy hét alatt 20 forinttal, 4 százalékkal gyengül, akkor senki nem tud tervezni” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország hogyan fogja kezelni, ha az EU nem folyósítja idén a felfüggesztett uniós forrásokat, Varga azt mondta, hogy várhatóan mind a gazdaságélénkítési, mind a kohéziós alapok folyósítása megkezdődik. „Bízom benne, hogy nem kell majd devizakötvény-kibocsátást előkészítenünk, így felgyorsulnak az uniós forrásokról szóló tárgyalások” – mondta.

HVG