Világ: Közel negyven fokban, nyaralások közepén választ Spanyolország

Világ: Közel negyven fokban, nyaralások közepén választ Spanyolország

A baloldal a szélsőjobbal csap össze, a részvétellel viszont lehetnek gondok.

Pedro Sánchez, a spanyol szocialisták vezetője a BBC beszámolója szerint már leadta a voksát a vasárnap rendezett spanyol választásokon, majd mindenkit arra kért, hogy menjen el szavazni. Sánchez 2018 óta miniszterelnök és abban reménykedik, hogy maradni is tud, vagyis hogy a kormány szociális reformjai és a gazdasági növekedése meggyőzi az embereket.

Ez azonban korántsem biztos: pártja az összes közvéleménykutatás szerint elmarad a jobboldali Alberto Núñez Feijóo Konzervatív Néppártja (PP) mögött. Önállóan kormányt azonban a PP sem tud alakítani, még ha meg is nyerik a választásokat: könnyen előfordulhat, hogy a szélsőjobboldali Voxra segítségére lehet szükségük. Ha pedig a kormány valahogy meg is lenne önállóan, a szocialisták reformjainak semmissé tételéhez mindenképpen szükségük lenne a szélsőjobbra – ez pedig először fordulna elő Franco diktatúrájának 1975-ös bukása óta.

A részvétellel viszont lehet gond: ez az első olyan modern választás Spanyolországban, amit a nyár közepén tartanak, elképesztő hőségben. De nem a hőség zavar be igazán, hanem az, hogy a 37 milliós lakosságú Spanyolország rengeteg állampolgára éppen nyaral – vagyis nincs otthon és kisebb gondja is nagyobb most, mint elmenni szavazni. Bár 2,5 millióan már leadták voksaikat levélszavazat formájában, ezek hitelességét a PP azonnal kétségbe is vonta – ezzel pedig komoly társadalmi vitát váltott ki már a kampányban.

Pedro Sánchez a BBC cikke szerint nem aggódik: szerinte a jobboldal hazugságra épít, ők viszont a saját visszatérésükre. Kormánya túlélte a koronavírust, a Kanári-szigeteki vulkánkitörést és az orosz-ukrán háború hatásait is – a kampány során viszont nem ezek a témák domináltak. Sokkal inkább foglalkozott azzal mindenki, hogy a baloldali kormány a baszk és katalán szeparatisták parlamenti támogatására szorul és ezekre támaszkodik is.

Feijóo sincs viszont könnyű helyzetben: az 1990-es években lefotózták egy drogkereskedő, Marcial Dorado társaságában, ő viszont tagadja, hogy tudott volna arról, Dorado mivel is foglalkozik pontosan. Hatalomra jutása a baloldal szerint azt jelentené, hogy szélesre tárja a spanyol törvényhozás kapuját a szélsőjobboldal előtt, és megnyirbálja a nők és az LMBTQ-közösség jogait.

(Címlapképünkön Pedro Sánchez.)

HVG