Kós Hubert 6. idővel döntős

Kós Hubert 6. idővel döntős

Befizette a tanulópénzt Kós Hubert a férfi 100m hát elődöntőjében a fukuokai vb-n – szerencsére, olcsón megúszta a „nézelődést”, így is bejutott hatodik idővel, így kedden bármi lehet.

Mondjuk úgy, nem sodortak el bennünket a magyar érdekeltségű események a második nap esti programjában – egyesült Kós Hubertért izgulhattunk, de érte nagyon, hiszen a délelőtti úszása igencsak reményt keltőre sikeredett: országos csúccsal (53.12), másodikként kvalifikálta magát a középdöntőbe.

Igaz, tett zárójeleket, például aggódott valamelyest, hogy ő kiúszta magát, bezzeg a szám nagyágyúi nem, és hogy 53-on belülre kéne kerülni a fináléért – aztán kiderült, nem eszik ennyire forrón azt a kását.

Hubi végül is csaknem ugyanannyit úszott, mint délelőtt (53.17), és ezzel hatodik helyen sétált a fináléba. A sétált nem véletlen: ő maga is úgy érezte, hogy korántsem adott ki mindent magából. „Hallod, végig (Ryan) Murphy mellett úsztam, mert úgy gondoltam, ha vele megyek, azzal rosszul nem járhatok, erre kiderült, hogy az első ötvenet átpihente, én így két tizeddel kezdtem lassabban, mint reggel, még jó, hogy nem lett ebből nagyobb baj. Tanulópénznek jó volt, még egyszer nem fogom ezt a hibát elkövetni – végül is ott vagyok a döntőben, ahol csak magamra figyelek majd, és így bármi megtörténhet.”

Az látszik, hogy a címvédő, és tavaly világrekordot úszó Thomas Ceccont elég nehéz lesz megfogni: az olasz úgy libegett elsőként a fináléba, hogy közben még megnyerte az 50 pillangót is, azaz meglehetősen jó formában van.

A nap egyébként két kínai arannyal indult, férfi mellúszásban Adam Peaty elárvult 100-as trónját Qin Haiyang foglalta el – mögötte hármas holtverseny alakult ki az ezüstéremért –, míg női 100 pillangón Yufei Zhang győzött. Ceccon vitte az ötven pillangót, hogy aztán a nap utolsó fináléban az amerikaiak is elkezdjék az aranyszerzést, Kate Douglass húzta be simán a női 200 vegyest.