Két továbbjutó, plusz egyéni csúcsok és egy újabb kvóta

Két továbbjutó, plusz egyéni csúcsok és egy újabb kvóta

Remek kis délelőttöt raktak össze versenyzőink a világbajnokság úszóviadalainak harmadik napján: Pádár Nikolett parádés úszással jutott tovább 200 gyorson, Márton Richárd visszafogottabb produkcióval 200 pillangón, míg Betlehem Dávid és Rasovszky Kristóf egyaránt egyéni csúcsot úszott 800-on, Rasovszky bónuszként itt is elérte az olimpiai A-szintet.

„Vérszemet kaptam” – közölte Pádár Niki, miután önmagát is meglepve, 1:57-en belül, hatalmas egyéni csúccsal érkezett célba a 200 gyors előfutamában, amivel holtversenyen nyolcadikként jutott tovább. „Odaálltam, egy pillanatra nem ijedtem meg a feladattól. Tudtam, nagy idő kell a középdöntőhöz, és ez sikerült, egyéni csúcsot úsztam, nyolcadikként vagyok bent, ráadásul nem is fájt annyira, mint gondoltam volna egy ilyen idő esetén, úgyhogy nagyon várom a délutánt, kíváncsi vagyok, mire leszek képes.”

A nyolcszázra hangoló Késely Ajna is boldog volt, bár neki ez jelentette a végállomást ebben a számban (21. lett). „Elsősorban a nyolcszázra készülök, úgyhogy ebből a szempontból ez egy nagyon jól sikerült kétszáznak számít, és sokkal pozitívabbnak érzem, mint a négyszázat, bár azt sem szólnám le, hiszen kilencedik lettem a világon. Ahhoz képest, honnan indultunk decemberben, ez a félév csodálatosan telt, és várom, hogy hosszabb távon kijöjjön az a munka, amit (Kovács) Ottó bával végzünk – tele vagyok hittel, hogy meglesz az eredménye az olimpiára.”

Másképp figyeltük a 200 pillangó előfutamait, mint az előző években – minden szem Márton Richárdon volt, hogy képes-e betölteni a Milák Kristóf távolmaradásával keletkező űr egy részét (az egészet nyilván nem lehet). Nos, Ricsi 14. helyen került be, de egy pillanatra sem tűnt elkeseredettnek. „Az utolsó harminc méternél éreztem, hogy lehetne javítani, picit elbambultam, azt hittem, második-harmadik helyen jövök be, aztán ötödik lettem, úgyhogy a végén még javulni akarok mindenképpen. Picit jobban fájt a vége, mint gondoltam volna, ettől függetlenül van még ebben az úszásban, az biztos. Cél a döntő, nagyon sűrű a mezőny, kilencen-tízen úsztak 1:55-öt – lehet feljebb kerülni, ha megúszom a legjobb időmet, akkor odérhetek a nyolcba.”

Végül, de nem utolsósorban 800 gyorson a nyíltvizesek remekeltek: Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid egyaránt egyéni csúcsot jött, Rasovszky valóban élete formájában úszik, öt másodpercet nyesett le eddigi legjobbjából, és a 400 és az 1500 után ezen a távon is megúszta az olimpiai A-szintet. A „kistesónak” már megvan a szint a tavaszi ob-ról, de ő is javított, úgyhogy az első heti éremszerzést övező vidámsághoz hasonló hangulat uralkodott a gyúrópadok körül.

„Időben nem volt messze a döntő, a helyezésben azért igen – nagyon sűrű a mezőny, Florian (Wellbrock) sem jutott be, holott ő már érmes is volt vébén ezen a távon, azaz nekünk sem kell nagyon szégyenkeznünk, sőt, az idők szerintem nagyon-nagyon jók, Dávidé is, enyém is, úgyhogy most nagyon örülünk” – értékelt Rasovszky Kristóf.

„Remek verseny volt, látszott, hogy együtt készülünk, nagyjából ugyanazt úsztuk, a csata is megvolt, bár két futamba kerültünk, nekem sikerült kilenc tizeddel gyorsabbnak lennem, azért jó érzés, nem tagadom. Csak az bánt picit, hogy 1.2 másodpercre volt a döntő, de jó volt ez így, jó előjel az ezerötszázra, remélem, ott egyikünk csak becsúszik legalább” – vigyorgott Dávid, mi pedig örülünk, hogy versenyzőink ma olyan szinten teljesítettek, ami méltó a magyar úszócsapathoz.