Tech: Ezekre lesz most szüksége a munkahelyén, ha túl akarja élni a következő éveket

Tech: Ezekre lesz most szüksége a munkahelyén, ha túl akarja élni a következő éveket

Egy új tanulmány rávilágított, hogy nem elég az MI-fejlesztésekhez, ha csak a szoftverfejlesztők értenek hozzá: más munkakörökben is el kell sajátítani azt, és ehhez számos át- és továbbképzés szükséges.

Magyarországról a IVSZ – Digitális Vállalkozások Szövetsége mellett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem is részt vesz az ARISA projektben (Artificial Intelligence Skills Alliance / Mesterséges Intelligencia Készségek Szövetsége), amely azért jött létre, hogy felgyorsítsa a munkavállalók, munkakeresők, üzleti vezetők és jogalkotók mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos át- és továbbképzését – írja az IVSZ.

Mint kifejtik, az ARISA keretében egy tanulmány is készült AI Skills Needs Analysis (MI-készségek szükségletelemzése) címmel tizenkét országban működő több mint négyszáz vállalat – köztük 45 magyar cég – bevonásával.

Ez a felmérés biztosítja az alapot egy európai uniós szintű MI-készségekről szóló stratégia létrehozásához, amelyet az ARISA-projekt következő fázisában állítanak össze a konzorciumi partnerek. A stratégiára építve a projekten belül a megfelelő képzéseket is kidolgozzák, majd pilotokon (kísérleteken) keresztül tesztelik a partnerek annak érdekében, hogy azok a szakképzésben széles kör számára is elérhetővé váljanak, így segítve a munkavállalók mesterségesintelligencia-készségeinek fejlesztését.

A kutatás eredményei alapján azt írják, jelenleg egyértelműen az adatmérnökök, gépi tanulás mérnökök (Machine Learning Engineers) és adattudósok a legkeresettebb technológiai munkakörök a megkérdezett cégeknél, de a közeli jövőben egyre több NLP-mérnökre (Natural Language Processing Engineer, vagyis természetesnyelv-felismerésre szakosodott mérnök), illetve gépi látásra specializálódott mérnökre (Computer/Machine Vision Engineer) lesz szükség.

A kutatásban a szervezetek által leginkább igényelt MI-készségek körét is felmérték, az eredmények alapján összességében nagyon keresettek azok a munkavállalók, akik képesek megérteni a mesterséges intelligencia bevezetéséből adódó üzleti lehetőségeket. Az a képesség, hogy felismerjék és kihasználják a mesterségesintelligencia-technológiák potenciális előnyeit szervezeti kontextusban, kiemelkedő fontosságúnak tekinthető a stratégiai döntéshozatal és a versenyelőny fokozása szempontjából – jegyzi meg az IVSZ.

Egy másik kiemelkedően fontos készség a kiváló minőségű adatok begyűjtése, hiszen precíz források, helyes adatkezelés és feldolgozás nélkül az MI algoritmusok és modellek sem tudnak hatékonyan működni, és döntéseket megfelelően előkészíteni a vezetés számára – hívják fel a figyelmet. Ugyancsak elengedhetetlennek tartják a vállalatok, hogy az MI különböző szakterületein egyaránt átfogó ismeretekkel bíró munkavállalókat toborozzanak, vagy neveljenek ki.

Ugyanakkor az is kiderült, hogy az MI-hez nem csak a szoftvermérnüköknek kell érteniük, a szervezeten belül jelenleg a projektmenedzsereknek, termékmenedzsereknek és üzletági menedzsereknek van a leginkább szüksége MI-készségekre a válaszadó cégek szerint.

A jövőben a felsővezetőknek, az auditoroknak és a pénzügyi vezetőknek is fel kell vértezniük magukat ezzel a tudással, és olyan támogató feladatkörök megjelenésére lehet számítani, mint az MI-stratégák, az MI-etikusok és az MI-minőségbiztosítók. Ezek a válaszok azt jelzik, hogy a vállalatok egyre inkább elismerik a döntéshozói pozíciók kritikus szerepét a mesterségesintelligencia-stratégiák pénzügyi műveletekbe, ellenőrzési folyamatokba és vezetői szintű döntéshozatalba történő integrálásában.

A megkérdezett szervezetek válaszai alapján a felmérés készítői azonosították azokat az MI-vel kapcsolatos készséghiányosságokat, amelyek megszüntetéséhez azonnali cselekvésre van szükség – az ARISA 2023 végéig célzott képzési programokat tervez elindítani a három olyan témában, amelyek esetében a legégetőbb szükség van a képzettségi szint emelésére:

  • alapvető MI-készségek a szakpolitikusok és döntéshozók számára: néhány órás kurzusokban sajátíthatják el a döntéshozók az MI alapismereteket.
  • MI tanácsadói készségek: nagyjából egy hetes hosszúságú kurzus kifejezetten a politikai döntéshozók, lobbisták és informatikai igazgatói tanácsadók számára.
  • átfogó prompt engineering kurzus: tanfolyam kifejezetten gyakorlati szakemberek, például szoftverfejlesztők, gépi tanulás mérnökök számára, akik a kurzuson bővíteni tudják a prompt mérnöki technikákkal kapcsolatos szaktudásukat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG