Forduljunk hátra – jön Hubi és Beni!

Forduljunk hátra – jön Hubi és Beni!

Két döntősünk lesz kétszáz háton, és nem is akármilyen eséllyel: Kovács Benedek 2., Kós Hubert 3. idővel került a fináléba, és mindketten csúcsformában tempóztak. Sajnos, Németh Nándornak a harmadik vb-döntőjében sem sikerült rátenni egy lapáttal, így ezúttal 8. lett száz gyorson. A 4×200-as gyorsváltó 7. helyen zárt, és gyakorlatilag olimpiai kvótásnak tekinthető.

Egymás után a harmadik világbajnokságon került döntőbe Németh Nándor, ami a mezőny sűrűségét ismerve hatalmas fegyvertény. Ugyanakkor míg 2019-ben a 48.10-es országos csúccsal elért 6. helye miatt boldogan fogadhatta a gratulációkat, tavaly Budapesten az elődöntőből szétúszással ment tovább, kétszer úszva 48-on belül (másodjára 47.69-et jött), viszont a fináléban 48.13 sikeredett és újfent maradt a 6. hely. Majd itt, Fukuokában zseniális produkcióval, úgy egyéni csúccsal (47.62) végre bekerült egy belső pályára, ám a fináléban csupán féltávig tartott ki, a második ötvenre elfogyott, és nem tudta átlépni a 48.1-es „árnyékot”. És ahogy Nándi is mondta, soha nem volt ennyire sűrű a mezőny, ezért ez a 48.17 ezúttal a nyolcadik helyre volt elég (mindenki más 48-on belül végzett). Ugyanakkor ez az a szám, ahol csak a maximum elég – és David Popovici példája mutatja, hogy bármi megtörténhet: a tavaly taroló román srác egy kiégett sprinter képét mutatta, aki előbb 200-on maradt le dobogóról, most pedig a csúcsszámában lett 6., egy másodpercre tavalyi félelmetes világrekordjától.

„Ezen dolgozni kell, még többet, hogy bírjam rendesen a harmadik úszást is – mondta Nándi a döntőt követően. – Nem gondolnám, hogy bármi konkrét probléma lett volna, egyszerűen ennyit tudtam kihozni magamból – de többet kell versenyezni, Sós Csaba bá is ezt mondta, mindig tolnom kell reggel az összes versenyen is, országos bajnokságokon is, hogy még jobban hozzászoktassam magam ahhoz, hogy ez igazán jól menjen.”

Maradt hát félig-meddig (vagy tán egészen) utolsó reménynek a 200 hát, és ott a Kovács Benedek-Kós Hubert duó elsőrangúan teljesített. Hubi már délelőtt is remekelt, délután pedig hihetetlen könnyedséggel libegett a harmadik helyig – századokkal végezve a szenzációsan tempózó Kovács Benedek mögött. Eb-ezüstérmesünk a délelőtti, kissé „szöttyedt” falhoz éréshez (és a 14. helyéhez) képest iszonyú feszességgel jött végig, óriási hajrával a külső pályán csaknem megnyerte a futamát, és életében először 1:56-on belülre került.

„Ez most jó volt, elkezdtem keményen, és végig tudtam tartani azt a sebességet, amit terveztünk – közölte Beni. – Kicsit szokatlan lesz ennyire a közepén úszni egy világbajnoki döntőben, de ezért edzettem ennyire keményen, hogy legyen egy ilyen lehetőségem, és élni szeretnék vele. Úgy gondolom, tudok ennél is jobb időt, és ezt be akarom bizonyítani.”

„Ebben még mindig van, és ezt ki akarom hozni magamból holnap – jelentette ki Hubi. – Én abban bízom, hogy Benivel mindketten megmutatjuk, mire vagyunk képesek, és olyan eredményt érünk el, amit annak idején megbeszéltünk egymással az edzéseken.”

Végül a hölgyek 4×200-as gyorsváltója szállította a hetedik helyet – ebben nem volt ennél több, más lehet viszont jövőre, amikor a három, az idén még junior Eb-n remeklő grácia, Pádár Nikolett, Molnár Dóra és Ábrahám Minna már csak az év főversenyére, az olimpiára készül majd a csapatkapitányként emlegetett Késely Ajnával egyetemben. „Mondtam előtte biztatásképpen a lányoknak, elég az ausztrálokat megverni, és akkor már nagy baj nem lehet – viccelődött Ajna. – Ma mindent kihoztunk magunkból, örülnünk kell a döntőbe jutásnak, abban pedig biztos vagyok, hogy a lányok rengeteget fejlődnek egy év alatt, és én is a régi leszek jövőre!”