Rasovszky Kristóf tökéletes búcsúja – Magyar Úszó Szövetség

Rasovszky Kristóf tökéletes búcsúja - Magyar Úszó Szövetség

Húszezer-kilencszáz métert úszott Rasovszky Kristóf Fukuokában versenyben (nyíltvíz plusz medence) – ezzel rekorder az egész mezőnyben. A 20. kilométeren az esti, 1500-as döntőben jutott túl, körülbelül akkor, amikor felbőgette a motorokat, méltóképp fejezve be a világbajnokságot: újabb egyéni csúccsal, 6. helyezettként!

Pályafutása legnagyszerűbb medencés eredményét érte el Rasovszky Kristóf: hatodik helyen ért célba az 1500-as döntőben, a zárónapi döntők egyetlen magyar fellépőjeként. Bár az első 5-600 méteren azt gondolhattuk, hogy így, a második hét végére elfogyott a veszprémiek kiválósága, hiszen végigúszta a nyíltvízi viadalt (10km, 5km, 1500 a váltóban), aztán a medencében indult 400-on és 800-on (mindkettőn egyéni csúcsot döntött), mielőtt kivívta a finálét 1500-on.

Ám hamarosan kiderült, a táv első felében csak utazott, majd tempót váltott, és előbb a túloldalon úszó francia Aubryt előzte meg tükörsimán, majd becenevéhez (Balatoni Cápa) méltón rácsapott a mellette egyre jobban savasodó Romanchukra is. Az ukrán állt már Eb-dobogó tetején ebben a számban, van olimpiai és vb-érme is, azaz nem akárki a szakmában, de az egyre komolyabb fordulatszámra gyorsuló Rasovszkyval képtelen volt tovább tartani a tempót – így az eredetileg kalkulált hetedik helyhez képest még eggyel előrelépett a Fukuokában saját bevallása szerint is élete formáját futó klasszisunk (aki újabb 4000 dollárt kasszírozott a nyíltvízi érmekért járó 20 ezer mellé). A vége menetrendszerű egyéni csúcs (14:51.46), és a játszadozás a gondolattal: ezzel már Párizsban is lehet keresnivalója.

„Ha ennyit tudnék jönni az előfutamban, az akár a döntőre is elég lehetne az olimpián, Tokióban nagyjából ennyivel be lehetett jutni, de ezt még nagyon át kell gondolni, hiszen ott előbb vannak a medencés versenyek, és azért a hangsúly továbbra is a nyíltvizen van – fejtegette Kristóf a viadal után. – Egy napja úgy éreztem, hogy még az utolsó ötszáz métert megnyomhatom jobban is, az első ezret ugyanúgy építettem fel, viszont aztán sikerült még gyorsabban jönni, és mivel láttam, hogy Romancsukkal szemben csökken a távolság, azt gondoltam, megelőzhetem őt is. Sikerült, és ez a hatodik hely tökéletes lezárása a két hétnek. Nagyon elégedett vagyok, talán csak az öt kilométer nem sikerült úgy, ahogy szerettem volna, minden más összeállt.”

És ha bárki azt gondolná, hogy Kristófnak jön a megérdemelt pihenés, akkor információként hadd osszunk meg annyit: kedden már a medencében találja majd a reggel, mert szombaton Párizsban lesz jelenésük Betlehem Dávidékkal, a Világkupa-sorozat következő állomásán.