Világ: Elvesztette a választást a spanyol miniszterelnök, de megpróbálkozna a kormányalakítással

Világ: Elvesztette a választást a spanyol miniszterelnök, de megpróbálkozna a kormányalakítással

Sem a baloldalnak, sem a jobboldalnak nincs elegendő szavazata a kormánytöbbséghez, de a szociáldemokratáknak több esélyük van koalíciós partnereket találni. A jobboldal kisebbségi kormányt akar, Sánchez szerint „a parlamentáris demokrácia elsősorban nem arról szól, ki kerül ki győztesen egy választásból, hanem kormányzóképes többségek kereséséről”.

Spanyolország miniszterelnöke, Pedro Sánchez megpróbálkozik a kormányalakítással, annak ellenére, hogy elvesztette az általa kiírt előrehozott választást július 23-án. Ezt maga Sánchez jelentette be a Twitteren:

A szocialista PSOE, Sánchez pártja, 122 helyet szerzett a parlament alsóházában, míg a jobboldali néppárt (PP) 137-et. Ezzel az eredménnyel mindkét nagy párt messze van a kormányalakító többséghez szükséges 176-tól, ugyanakkor Sáncheznek több esélye van koalíciós partnereket találni, mint a jobboldalnak.

A 23-ai választáson a vártnál jóval kevesebb szavazatot szerzett az Alberto Núñez Feijóo vezette konzervatív PP potenciális koalíciós partnere, a szélsőjobboldali Vox, így kettejüknek nincs elengedő képviselője a kormányalakításhoz. A Vox egyébként jó kapcsolatokat ápol a Fidesszel, a vezetője többször is járt már a Karmelitában, Orbán Viktor pedig a választás napján a Voxot támogató üzenetben fordult a spanyol választókhoz, ahogy Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is.

A kormánypárti sajtó ennek megfelelően lelkesen ünnepelte a választás után Spanyolország „jobboldali előretörését”, ez azonban a valóságban elmaradt. Ugyan a PP több szavazatot szerzett mint legutóbb, de nem eleget, és a Voxon kívül nincsenek szövetségesei a kormányalakításhoz.

Sánchez sincs közel ahhoz, hogy többsége legyen a parlamentben, ehhez meg kéne egyeznie a baloldali Sumarral, kisebb regionális pártokkal (köztük a baszkokkal), valamint a katalán szeparatista Junts párttal, melynek vezetője, Carles Puigdemont, jelenleg is száműzetésben él Brüsszelben. A Junts már belengette, hogy függetlenségi népszavazást kér a szavazataiért cserébe, ezt Sánchez minden bizonnyal elutasítja majd.

Feijóo, a győztes PP vezetője vasárnap „sürgős találkozásra” hívta Sánchezt, és ismételten arra kérte, hogy fogadjon el egy kisebbségi kormányt. Válaszul a szocialisták vezetője azt üzente, „a parlamentáris demokrácia elsősorban nem arról szól, ki kerül ki győztesen egy választásból, hanem kormányzóképes többségek kereséséről”.

Hosszú és nehéz koalíciós tárgyalások következnek az EU ötödik legnagyobb gazdaságában, amely nem mellesleg épp az Unió soros elnöke.

HVG