Csak Verstappen elérhetetlen, vélik a riválisok

Csak Verstappen elérhetetlen, vélik a riválisok

A Red Bull veretlenül vonult a 2023-as Formula-1-es szezon nyári szünetére, ám a csapat 12 győzelméből tíz Max Verstappen nevéhez fűződik, s csak kettőt szerzett Sergio Perez. Ráadásul míg a holland a fennmaradó két futamon is második lett, a mexikói többször is megbotlott – mindenekelőtt az időmérőkön –, így jelenleg már 125 pontos, azaz ötgyőzelemnyi a hátránya a címvédőhöz képest.

Ráadásul Perezt csak negyven pontra követi Fernando Alonso az Aston Martinnal, akit pedig egy egységre megközelített a mercedeses Lewis Hamilton – emiatt is érzi úgy az utóbbi istállót irányító Toto Wolff, hogy Verstappen mögött szoros a küzdelem idén, beleértve Perezt is:

„Szerintem csak ki kell vennünk Maxot az egyenletből. A másik Red Bull az a szint, ahol vagyunk. Fantasztikus szezon és szoros versenyzés lenne Verstappen nélkül. De ebben a sportban a stopper sosem hazudik. Egyetlen srác és autó van mindenki fölött, nekünk pedig fel kell zárkóznunk, nincs más választásunk.”

f1-perez-leclerc-redbull-spa

„Szerintem Perezt be lehet vonni az egyenletbe. Egymás ellen versenyzünk, úgy fest, hasonló fejlesztési utat követünk, de csak egy autó volt ma, amely másfél másodperccel volt gyorsabb egy körön, amikor megnyomta az etapja elejét. Úgyhogy meg kell ezt oldanunk” – idézi Wolffot a RaceFans.net portál.

A Ferrarinál Frederic Vasseur csapatvezető is úgy fogalmazott nemrég, hogy a „2. és 11. helyek közötti pozíciókért” vannak csatában, azaz ő is Verstappen emelte a mezőny fölé. Viszont nem hibáztatja a hollandot és az energiaitalosokat a dominanciájukért:

„Kollektíven kell jobb munkát végeznünk. Nem arról van szó, hogy Max tenne tönkre valamit. Max fantasztikus munkát végez, a Red Bull fantasztikus munkát végez, egyszerűen nekünk kell jobban dolgoznunk. Nem panaszkodhatunk Maxra vagy a Red Bullra.”

Vasseur azt is megjegyezte, hogy a sikereket nem lehet csak Verstappennek vagy csak a Red Bullnak betudni: „Lehetetlen különválasztani a versenyzőt, a csapatot vagy az autót. A versenyző egyúttal fejleszti is az autót, ő is részt vesz a beállításában, ez is része az autó teljesítményének. Nyilvánvaló, ha megnézzük a versenyek eredményeit, nagy különbséget láthatunk a csapattársak között, de ez nem az én problémám, hanem a Red Bullé.”

formula.hu