Árnyékot vethet a párizsi olimpiára a Szajna vízminősége

Árnyékot vethet a párizsi olimpiára a Szajna vízminősége

A Szajna vízminősége miatt vasárnap újabb párizsi olimpiai tesztversenyt kellett törölni, mivel a szervezők lefújtak egy triatlon vegyes váltót. 

Miért törölték a váltót a szervezők?

Csütörtökön és pénteken még úsztak a versenyzők a Szajnában, azonban a szombati vízminőségi vizsgálatok a megengedettnél magasabb baktériumszintet mutattak ki a paratriatlon tesztverseny előtt, ezért azt törölték. 

Elővigyázatosságból és a sportolók egészségének védelme érdekében ismét úgy döntöttünk, hogy a mára tervezett összes úszóversenyt töröljük” 

– áll a közleményben, amely szerint a hatóságok vizsgálják a problémás tesztek okát. 

A Szajna megtisztítása kulcsfontosságú az olimpia szempontjából

A verseny törlése újabb kihívást jelent a párizsi olimpia szervezői és a város azon törekvései számára, hogy a játékok után újra megnyissák az ikonikus folyót a nyilvános úszás előtt. A szennyezettségért a szakértők elsősorban az elmúlt napok esőzéseit teszik felelőssé.

Egy korábbi tesztversenyt ebben a hónapban már törölni kellett, mert a heves esőzések miatt kezeletlen hulladék ömlött a Szajnába, így a vízminőség a biztonsági előírások alatt maradt.

Párizs ugyanakkor jelentős összegeket költ olyan vízgazdálkodási projektekre, amelyek a viharok okozta szennyezést csökkentenék majd a 2024. július 26-án kezdődő játékok idejére. Az olimpia szervezői továbbra is eltökéltek abban, hogy szabadtéri úszóversenyeket rendezzenek a festői folyóban, és az augusztusi versenyek lemondását tanulságként értékelik.

A Szajna évszázadok óta inspirálja a művészeket, romantikus séták hátteréül szolgál, és a legismertebb párizsi nevezetességek, például az Eiffel-torony és a Notre-Dame mellett folyik. Kevesen tudják azonban, hogy 1923 óta tilos a Szajnában úszni a folyó forgalma és a szennyezés miatt. A Szajna tisztaságának helyreállítása érdekében azonban most intenzív munka folyik. 

Írta a Magyar Hírlap