Josep Borrell: a nigeri katonai junta elleni egyéni szankciók lehetőségeit keresi az EU

Josep Borrell: a nigeri katonai junta elleni egyéni szankciók lehetőségeit keresi az EU

MH/MTI
2023. augusztus 31. csütörtök. 23:15

Mint mondta, a puccs vezetőivel szemben alkalmazott korlátozások sora mellett az unió humanitárius célú mentességet fog kérni a Nyugat-Afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) által már bevezetett kereskedelmi szankciók alól, hogy ne okozzanak humanitárius problémát Nigerben.

„Nem akarjuk, hogy a szankciók további büntetéssé váljanak a világ második legszegényebb ország számára” – fogalmazott.
   
Josep Borrell elmondta: a tanácskozáson jelen volt Omar Touray, az ECOWAS elnöke és Hassoumi Massoudou, Niger legitim kormányának külügyminisztere, akik első kézből adtak tájékoztatást az aktuális helyzetről.
   
Az uniós főképviselő kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az európai közösség számára prioritás a diplomácia megoldás keresése az alkotmányos rend helyreállítására az afrikai országban.
   
„Senki nem kívánja, hogy katonai beavatkozás történjen” – jelentette ki.
   
Hozzátette: az EU támogatja az ECOWAS erőfeszítéseit, és nyitott arra, hogy megfontolja a konkrét és részletes javaslatait akár szankciókról, akár diplomáciai útról legyen szó.
   
„Támogatnunk kell Ukrajnát, kiszámítható és fenntartható módon, nem csupán a jövő héten vagy a jövő hónapban, hanem hosszú távon is. (…) A háború alatt és a háború után is” – fogalmazott Josep Borrell a tanácskozás másik napirendi pontjával kapcsolatban.
    
Szavai szerint ennek egyik kulcseleme a katonai utánpótlás pénzügyi támogatása az uniós Békealapon keresztül, amelynek összege 20 milliárd euró lenne a következő négy évben, amennyiben az erről szóló javaslatot elfogadják. A másik központi elem az ukrán katonák képzése, amelynek létszámkeretét 40 ezerre növelnék a következő hónapokban.
   
Josep Borrell azt is bejelentette: Szerbia és Koszovó visszatér az Európai Unió által támogatott párbeszédhez, a találkozóra Spanyolország szervezésében szeptember 14-én kerül sor.

Írta a Magyar Hírlap