Orbán Viktor: Európa jövője a családokban van

Orbán Viktor: Európa jövője a családokban van

– Európát még mindig egy progresszív és liberális elit vezeti. Azt látom, hogy Európa fontos kérdései helyett, mint például a kontinens demográfia jövője, mindenféle sületlenséggel és képtelenséggel van ez az elit elfoglalva – emelte ki beszédében Orbán Viktor, párhuzamba állítva a liberális kurzust azokkal a szovjet vezetőkkel, akik meg akarták fordítani a folyók folyásirányát.

Szerinte ez a progresszív-liberális elit teljesen elvesztette a kapcsolatát a valósággal, ami rendkívül aggasztó. – Egy diktatúrában azt még csak-csak el tudjuk képzelni, hogy a vezetők teljesen más malomban őrölnek, mint az emberek, és fogalmuk sincs a valóságos élet valóságos problémáiról. De azt elképzelhetetlennek tartottam, hogy ez megtörténjen egy nyugati demokráciában – mondta, kiemelve, hogy az európai polgárokat az érdekli leginkább, hogyan tudnak családot alapítani, biztos otthont teremteni, a gyermekeiket békességben és biztonságban felnevelni. – Ezek a demográfia kérdései. És ma mégsem ez a legfontosabb napirendi pont az európai politikában. Hogy lehet ez? – fűzte hozzá.

A miniszterelnök úgy véli, az a baj, hogy a nyugati politikai életet, a diskurzust, a szemléletet, a gondolkodásmódot, a világ működésének értelmezési keretét a liberálisok nemes egyszerűséggel meghekkelték.

– Meghekkelték antropológiai értelemben, tehát hogy miként gondolkozzunk az emberről. És meghekkelték stratégiai értelemben, hogy miként gondolkodjunk a jövőről. Első lépésben a progresszív liberálisok elterjesztették azt a nézetet, hogy az egyén a világon nem létezik semmi, ami az egyén felett állhatna. Zsarnokságot látnak a hagyományban, a családban, a nemzetben, a hazában és mindenek felett zsarnokságot látnak az istenhitben is –  fejtette ki.

– Egyáltalán – folytatta – zsarnokságot látnak mindenben és mindenkiben, aki és ami az egyéni vágyaikat korlátozza. Pedig a korlát, arra is szolgál, hogy megkapaszkodjunk benne. A korlát arra is való, hogy fogódzót nyújtson az élet nehézségei közepette. Olyan támasztékot, amely segít feljebb lépni, segít, hogy azzá válhassunk, akinek a Jóisten teremtett bennünket. Igaz, az együttélés, a családi együttélés korlátot is jelent. De nélküle nincs szabadság sem. Mi itt Magyarországon tudjuk, hogy a szabadsághoz legalább két ember kell, aki egyedül van, az nem szabad, hanem magányos – mutatott rá Orbán Viktor. 

A kormányfő beszédében kiemelte, hogy a egy közösség gondolatvilága és lelkiállapota meghatározza a jövőt is, de a nyugati elitek gondolkodásmódja éppen abban akadályoz meg minket, hogy a legfontosabb előttünk álló kihívást, a demográfia kérdését egyáltalán képesek legyünk azonosítani. – Ehelyett a politika azzal van elfoglalva, miként lehet érvényesíteni a karbonkvótákat és a gender kvótákat a társadalomban –  jegyezte meg.

Éppen ezért, ebben a korban, és itt Európában demográfiai csúcsot rendezni „nemhogy értelmes dolog, hanem egyenesen kötelesség. Kötelesség a jövő felé, kötelesség a gyermekeink felé és kötelesség a civilizációnk felé is”.

Orbán Viktor felidézte, Magyarországon a demográfiai politika öt célt tűzött ki maga elé.

– Az első, hogy a gyerekvállalás legyen előny. A másik, hogy segítsük az otthonteremtést, a harmadik, hogy a családpolitikát az édesanyákra kell alapozni, a negyedik, hogy az egész ország működését családbaráttá kell változtatni, és végül, hogy a jog eszközeivel is védeni kell a családokat – emelte ki, és szerinte a siker minden területen tetten érhető.

– 2010 óta a gyermekes családok egy főre jutó jövedelme megduplázódott, a többgyermekes családok egy főre jutó jövedelme pedig háromszorosára nőtt. Magyarországon nem csak az öröm mértéke növekszik a gyermekek számával, hanem az emberek éves jövedelme is. A családok otthonteremtési kedvezményének bevezetése óta minden ötödik család új otthonhoz jutott – sorolta, majd azzal folytatta: korábban Magyarországon a megszületett gyerekeknek csak a fele látta meg a napvilágot házasságot kötött szülők gyermekeként. Mára négyből három gyerek ilyen.

Újdonságként bejelentette, hogy a négy gyermeket vállaló édesanyák személyi jövedelemadó-mentességét ki fogják terjeszteni a háromgyerekesekre is, „amikor a pénzügyminiszter ellankad”.

Orbán Viktor beszélt a gyermekvédelmi népszavazásról és arról is, hogy olyan világban élünk, amikor muszáj volt az Alaptörvényben rögzíteni, hogy az anya nő, az apa férfi. 

Ezek után folytatta az eredmények ismertetését, és felhívta a figyelmet arra, hogy a családbarát fordulatnak köszönhetően 154 ezerrel több gyermek született meg, mint született volna e nélkül. Itt viszont a miniszterelnök szerint nem szabad, nem lehet megállni. – Ugyanis eddig csak lassítottuk, de nem tudtuk visszafordítani a népesség fogyását Magyarországon. Nincs itt az ideje, hogy örömtüzeket gyújtsunk. Nagyon nehéz lesz megtenni az út hátralévő részét, amikor nem csak lassítjuk a népességfogyást, hanem megfordítjuk. Márpedig ez a demográfiai politika aranymetszése. A fenntartható népesség. A mágikus 2,1 – utalt a termékenységi arányszám kritikus pontjára, amely azt jelzi, hogy egy társadalom már növekszik.

– Ha valóban ide akarunk megérkezni, akkor több kell, és Magyarországnak új eszközöket is be kell vetni. Ehhez viszont önmagában kevés a pénz, ugyanis a gyerekekért vívott csata valójában nem a zsebben, hanem a fejben dől el, még pontosabban a szívben. Még pontosabban a közgondolkodásban – jelentette ki a kormányfő, és egyúttal az utat is kijelölte:

–  Le kell váltanunk azt a liberális diskurzust, ami a gyermekvállalásban veszélyt, értelmetlen áldozatvállalást, a családi életben pedig az egyéni lét kiteljesedésének korlátját látja. Nincs esélyünk arra, hogy a jelenlegi progresszív, liberális eliteket jobb belátásra bírjuk és meggyőzzük. Egyszerűen félre kell őket tolni. Tehát kurzusváltásra van szükség. El kell érni, hogy családbarát konzervatív erők kerüljenek kormányra minél több európai országban – mondta, majd zárásként hozzátette:

– Azt kívánom, hogy a családbarát erők nyerjék meg a választásokat a tagországokban és uniós szinten, és csináljuk meg közösen az európai családpolitikai fordulatot. 

Írta a Magyar Hírlap