Tanulmány: az ukrán menekültek Lengyelországból Németországba vándorolnak

Tanulmány: az ukrán menekültek Lengyelországból Németországba vándorolnak

Az ukrán menekültek Lengyelországból Németországba vándorolnak át, áll a menekültvándorlási trendekről szóló tanulmány adataiban, számolt be az Ukrinform.

„Azt a tendenciát vettük észre, hogy az elmúlt néhány hónapban sok ukrán hagyja el Lengyelországot különböző európai országokba, különösen Németországba, ahol mintegy 450 ezerrel nőtt az ukrán állampolgárok száma, míg Lengyelországban 350 ezerrel csökkent. Vagyis 350 000 ukrán távozott különböző országokba, többek között Németországba. Úgy döntöttünk, hogy kivizsgáljuk ezt a tendenciát” – mondta Margarita Szitnik, az EWL Migration Platform szóvivője a tanulmány bemutatásakor.

A tanulmány az EWL Migration Platform és a Varsói Egyetem Kelet-Európai Tanulmányok Központja által 2023 augusztusában végzett felmérés eredményei alapján készült, a Lengyel Köztársaság Miniszterelnöki Hivatala megbízásából. Összesen 400 nagykorú ukrán állampolgárt kérdeztek meg, akik a háború kitörése után érkeztek Lengyelországba, átmeneti védelemben részesültek Lengyelországban, majd Németországba távoztak.

Mariusz Kowalski szociogeográfus arról tájékoztatott, hogy a válaszadók 91%-a nő, 9%-a férfi, az átlagéletkor körülbelül 35 év, 66%-a felsőfokú, mintegy 20%-a pedig szakmai végzettséggel rendelkezik.

Jan Malitsky, a Varsói Egyetem Kelet-Európai Tanulmányok Központjának professzora és igazgatója az online beszélgetés során elmondta, hogy Lengyelországba érkezésüket követően az ukrán menekültek, akiknek 94%-a nő, aktívan bekapcsolódtak az álláskeresésbe „nem azért, mert bárki elvárta vagy követelte tőlük”, hanem önszántukból. Elmondása szerint az ukrán nők 71%-a már elkezdett dolgozni.

Andrzej Korkus, az EWL Migrációs Platform igazgatóságának elnöke szerint az ukrán menekültek Németországba vándorlásának okai között szerepel a már ott letelepedett németországi barátok jelenléte, akik segítik ismerőseiket ebben a lépésben, a magasabb fizetés, magasabb szociális juttatások a menekülteknek és jobb egészségügyi szolgáltatások, mint Lengyelországban.

A tanulmány rámutat arra is, hogy a kormány által a menekültek számára szervezett német nyelvtanfolyamok fontos tényezőként segítették az ukránokat a társadalomba való beilleszkedésben és a munkaerőpiacon való eligazodásban.

Írta a Magyar Hírlap