Zarándoknap a közép-európai népek megbékélésének szolgálatában

Zarándoknap a közép-európai népek megbékélésének szolgálatában

„A hitvalló egyház mártírjai összekötnek bennünket!” mottóval megszervezett zarándoknap vigíliáján, azaz 2023. szeptember 15-én (pénteken), 17.30-kor zarándok szentmise várja az érkezőket, majd 19.30-kor, Örömút címmel Párkányi Raab Péter, Kossuth-díjas szobrászművész fotókiállítására kerül sor. A kiállítást megnyitja, Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész. 21 órakor esti gyertyafényes keresztútjárásra, ezt követően pedig imavirrasztásra kerül sor a békéért.

2023. szeptember 16-án (szombaton), az Esterházy János Zarándokközpont búcsú napján, 9.30-kor Bábindal község Szent Imre templomától indulnak a harmadik Esterházy János gyalogos zarándoklat résztvevői. Az idei zarándoklat Paulisz Boldizsárnak, a Zarándokközpont alapítójának emlékére kerül megszervezésre. Érkezésük az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpontba 11 órakor várható, ahol tartalmas lelki program várja a résztvevőket.

Isten szolgája Esterházy János köztünk való jelenlétéről és mához szóló üzenetéről tesz tanúságot:

Túri Török Tibor szobrászművész, Madarász Róbert a Mariánum Iskolaközpont igazgatója, dr. Somogyi Alfréd, a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának dékánja, Szilvási Zalán mérnök, dr. Csókai András agysebész és Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat vezetője.

Esterházy Jánosról szóló versekkel és az elfeledett szentekről szóló litániával bővített szakrális énekbemutatóval lép fel Haraszti Júlia és Mária (a Fölszállott a páva tehetségkutató vetélkedő győztesei).

Bemutatkozik a Remény című katolikus hetilap, amely 33 éve áll a felvidéki hívők szolgálatában.

Délután kerül sor a Hűség Keresztútjának imádságos bejárására és az Esterházy János emlékérem ünnepélyes átadására.

A nap csúcspontjaként, 15 órakor ünnepi szentmisét mutatnak be, melynek főcelebránsa a cseh prímás delegátusa Zdeněk Wasserbauer, prágai segédpüspök lesz. A szentmisét a közép-európai népek megbékéléséért, az ukrajnai békéért és Isten szolgája Esterházy János lelki üdvéért ajánlják fel.

A napot a nagycétényi citerazenekar koncert fellépése zárja.

Az ünnepi szentmisét élő egyenes adásban közvetíti a felvidéki és a magyarországi Mária Rádió. Egész nap lehetőség nyílik az Esterházy János Múzeum, az Isten Szolgája Esterházy János földi maradványait befogadó Szent Kereszt Felmagasztalása-kápolna és az alatta lévő sziklasír megtekintésére, illetve ugyanitt a kegyelet virágainak elhelyezésére is lesz lehetőség. Az alsóbodoki Magán Szakközépiskola épületében elhelyezést nyert Zoboralja Múzeum egész nap várja a látogatókat.

A Zarándoknap védnöke: Mons. Ďurčo Zoltán, a Nyitrai Egyházmegye püspöki helynöke.

Írta a Magyar Hírlap