Gulyás Gergely Rudi Roth munkásságát méltatta

Gulyás Gergely Rudi Roth munkásságát méltatta

MH/MTI
2023. szeptember 15. péntek. 8:16

A miniszter beszédét a csütörtöki ünnepségen a Habsburg Ottóról szóló ismert viccel kezdte, miszerint megkérdezte, hogy este milyen meccs lesz. „Valaki úgy válaszolt, hogy osztrák-magyar. Habsburg Otto erre visszakérdez: na jó, de ki ellen? Ez megtestesíti közös történelmünket és rendkívül jól megtestesíti, különösen az utóbbi három évtizedben Rudi Roth grazi tiszteletbeli konzul életművét is” – hangsúlyozta.

„Örvendek, hogy a tiszteletbeli konzul munkássága három évtizede határokon átnyúló módon serkenti az együttgondolkodást Stájerország és Magyarország között és ez által elősegíti, hogy az egész régió betölthesse szerepét szubeurópai gazdasági motorként” – mondta Gulyás Gergely.
   
Kiemelte a külföldön lévő magyar állampolgárok iránti elkötelezettség, illetve támogatásuk szükségességét is, amelyhez – mint mondta – hozzájárul a tiszteletbeli konzulátusok hálózata, amely jelenleg 269 tiszteletbeli konzult foglal magában, akik világszerte síkra szállnak Magyarország és lakossága érdekeiért.
  
Külön méltatta „Magyarország különösen jó barátját”, Rudi Rothot.
   
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Rudi Roth munkásságát méltatta a grazi tiszteletbeli konzulátus létrehozásának 30. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. A miniszter köszönetét fejezte ki Rudi Roth Magyarország ausztriai támogatásában játszott szerepéért. Hozzátette, hogy a konzuli szolgálatain túl nagyra értékelik a magyar gazdasági és kulturális érdekek elősegítéséért tett erőfeszítéseit is.
   
„Nyomatékosan kérem, hogy folytassa értékes munkáját és mutassa meg: Magyarország elszánt amellett, hogy megőrizze a zsidó-keresztény-európai gyökereit, barátságos környezetet nyújtva a vállalkozásoknak és befektetéseknek, különösen az innovatív ágazatokban” – tette hozzá a miniszter.

Írta a Magyar Hírlap