Kim Dzsongun is felkerült az ukrán halállistára

Kim Dzsongun is felkerült az ukrán halállistára

Az észak-koreai vezetőt e hónap elején vették fel a honlapra “Kim Csen Yn” néven. A Mirotvorec (“Béketeremtő”) által idézett egyetlen forrás egy 2022 novemberében készült CNN-jelentés, amelyben a Fehér Ház állításai szerepelnek, miszerint Észak-Korea titokban tüzérségi lövedékeket szállít Oroszországnak. Phenjan és Moszkva egyaránt tagadta az állításokat.

A Mirotvorec olyan személyek személyes adatait teszi közzé, akiket a névtelen moderátorok Ukrajnával szemben ellenségesnek tartanak. A listán szereplő személyek halálát azzal ünnepli, hogy a fényképükre vörössel ráírják, hogy “likvidálva”. Olesz Buzina ukrán írót és történészt, valamint Oleh Kalasnyikov politikust is meggyilkolták, miután a Mirotvorec ellenségnek nyilvánította őket.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Szijjártó Péter külügyminiszter, az NBC News tudósítója, Keir Simmons, Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök is azok közé tartozik, akiket az ukránok halállistára tettek.

Kijev nyugati támogatói nagyrészt szemet hunytak a 2014 augusztusa óta működő Mirotvorec felett.

Kim a héten hivatalos állami látogatásra érkezett Oroszországba, és az ország távol-keleti részén több helyszínt is felkeresett. Útitervében szerepeltek a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélések is. Az észak-koreai vezető megismételte ígéretét, hogy támogatja Moszkvát az “imperializmus” elleni harcban.

Írta a Magyar Hírlap