Vállalkozás: Elon Musknak néhány szóval sikerült vérig sértenie egész Tajvant

Vállalkozás: Elon Musknak néhány szóval sikerült vérig sértenie egész Tajvant

A techmilliárdos Kína „szerves részének” titulálta a szigetet. A tajvani külügyminiszter Musk saját felületén, az X-en tette helyre a Pekinggel flörtölő üzletembert.

„Idefigyelj, Tajvan nem része Kínának, és holtbiztos, hogy nem eladó!”

A fentieket a tajvani külügyminiszter üzente az ex-Twitter X-en a mikroblog-felület tulajdonosának, Elon Musknak. Musk ugyanis egy eheti üzleti találkozón Kína „szerves részének” titulálta a Peking által egyre jobban fenyegetett, és magát Pekingtől teljesen függetlennek tekintő szigetországot. Musk ráadásul Tajvan helyzetét Hawaii-éhez hasonlította, mely sziget viszont ténylegesen az USA része, és ezzel nincs is semmi baja. Vagyis Musk egy az egyben a kínai propagandát szajkózta.

Musk egyre vészterhesebbé váló időkben sértette meg Tajvant. Kína ezen a héten is légi és haditengerészeti gyakorlatokat tartott a sziget(ország) körül, ami az utóbbi hónapokban már rutinszerű erődemonstrációvá vált. Tajvan azt közölte, hogy több mint 40 kínai katonai repülőgépet és körülbelül 10 hajót észlelt vizein.

A techmilliárdos azért dörgölőzik Pekinghez, mert üzleti érdekeltségei vannak Kínában, mások mellett egy óriási Tesla gyár is. Tavaly októberben azzal verte ki a biztosítékot, hogy azt mondta, szerinte a Kína-Tajvan feszültséget enyhíteni lehetne, ha Peking valamennyi kontrollt kapna Tajpej felett. Kína amerikai nagykövete nagyban helyeselt, tajvani kollégája viszont kijelentette: a szabadság nem eladó.

A tajvani külügyminiszter mostani bejegyzésében más szempontból is odaszúrt Musknak. Azt írta: „Remélem, Elon Musk arra is megkérheti Kínát, hogy nyissa meg az X-et a népe előtt. Vagy lehet, hogy azt gondolja, a tiltás jó politika, mint lekapcsolni a Starlinket, hogy hátráltassa Ukrajna ellentámadását Oroszország ellen.”

Ismert, hogy a Twitter/X Kínában be van tiltva.

(BBC)

* * *
Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

HVG