Carlos és Lando jó barátok

Carlos és Lando jó barátok

Idősebb Sainz: Carlos és Lando jó barátok

Idősebb Carlos Sainz szerint csak idő kérdése, hogy Lando Norris futamot nyerjen az F1-ben – a ralilegenda elárulta, hogy a fia jó barátja Norris, emiatt pedig ő is több időt tölt vele, mint más versenyzőkkel.

„Először is egy szuper pilóta, másrészt ami még fontosabb, egy kedves személyiség. Szeretek vele időt tölteni, golfozni. Jó barátok Carlosszal és emiatt egy kicsit közelebb állok hozzá: szuper srác, aki szuper intelligens” – mondta idősebb Sainz.

„Biztos, hogy ő az egyik legjobb pilóta jelenleg, és csak idő kérdése, hogy mikor nyer futamot. Biztos vagyok benne, hogy amint lehetősége lesz rá, meg fogja ragadni.”

f1-sainz

Wolff: A Massa-ügy szappanopera

Nem igazán lát realitást Felipe Massa jogi botrányában Toto Wolff: a Mercedes csapatfőnöke szerint igazából nincs is miről beszélni sportszempontból.

„Őszintén szólva nem hiszem, hogy megáll az ügye. Sportszabályzatokról beszélünk, amik elég világosak, és el is fogadjuk őket a licensszel együtt. Ha mindenki megnyithatna ilyen ügyeket, akkor egy nagy zűrzavar lenne a sportból. Főleg a teljes bajnokságokat nézve igaz az, hogy rengeteg minden befolyásolja, hogy ki nyer vagy veszít a végén, szóval én nem látok ebben ügyet, hogy őszinte legyek” – fogalmazott Wolff.

„Civilként nem tudom, meg kell vizsgálni, hogy vannak-e sérülések, amiket annak lehet hívni. De szerintem a megítéléssel kapcsolatban is nehéz a helyzet, mert mi az? De igen, nekem ez olyan, mintha egy szappanoperát néznék, ami előttem játszódik.”

f1-wolff-mercedes

Lance Stroll bejelentette: ott lesz az F1-es Japán Nagydíjon

A múlt heti Szingapúri Nagydíjat kénytelen volt kihagyni a hatalmas szombati balesete után Lance Stroll, de az Aston Martin kanadai F1-es pilótája most saját közösségi oldalán jelentette be, hogy készen áll a visszatérésre, ott lesz a hétvégi Japán Nagydíjon Suzukában.

A hétvége menetrendje ezen a linken megtekinthető!

f1-stroll-astonmartin-crash

Dupla F1-es lehetőséget kap Abu Dhabiban a McLaren IndyCar-pilótája

Andrea Stella, a McLaren Formula-1-es csapatvezetője a Szingapúri Nagydíj hétvégéjén jelentette be, hogy Pato O’Ward az évadzáró Abu Dhabi Nagydíj első szabadedzésén kap lehetőséget arra, hogy beüljön az egyik autójukba. Ezzel fogja teljesíteni a wokingi gárda azt az előírást, hogy egy idényen belül legalább kétszer újoncot kell beültetniük az első pénteki edzésen: az első alkalmat Oscar Piastrival pipálta ki a csapat Bahreinben.

O’Ward már tavaly is vezetett Abu Dhabiban, idén pedig a szabadedzés mellett a futamot követő fiatal pilóták tesztjén is lehetőséget kap ugyanazon a helyszínen. Stella elárulta: eredetileg O’Ward osztozott volna ezen a két alkalmon Alex Palouval, ám a spanyol felbontotta a McLarennel kötött szerződését, így mindkétszer az idén az IndyCarban összetett negyedik helyet szerző mexikóit láthatjuk a volán mögött.

f1-oward-mclaren

fotó: DPPI

A bokszban azért Szingapúrban is a Red Bull volt az úr – videó

Bár messze a leghaloványabb hétvégéjét teljesítette az addig 2023-ban veretlen Red Bull a Formula-1-es Szingapúri Nagydíjon, egy tekintetben az utcai helyszínen is ők jelentették az etalont: a kerékcserék gyorsaságát illetően. Sergio Perez bokszkiállásával ugyanis 2,32 másodperc alatt végeztek a szerelők, ezzel a McLarent és a Ferrarit utasította maga mögé az alakulat, amely idén már a nyolcadik elsőségét könyvelhette el ezen a téren, s amely a szezonbeli csúcsot is tartja a Hungaroringen produkált 1,98 szekundumos cserével. Videón a szingapúri bokszmunka:

[embedded content]

2024-re szánt keveréket is tesztel a Pirelli az F1-es Japán Nagydíjon

Azt már szokás szerint korábban ismertette a Formula-1 hivatalos gumiszállítója, a Pirelli, hogy Suzukába a pálya által jelentett terhelés okán a keményebb C1-es, C2-es és C3-as keverékeket viszi a Japán Nagydíjra (ez csak nevében azonos a tavalyi kiosztással, hiszen a C1-es valójában egy új gumi, ami az immár C0 névre hallgató tavalyi legkeményebb keverék és a C2-es között helyezkedik el).

Mostani előzetes közleményükből pedig az is kiderült, hogy a csapatok egy 2024-re szánt kísérleti gumit is tesztelhetnek majd a két pénteki szabadedzésen: ez a C2-es keveréknek egy új, Mario Isola motorsportfőnök várakozásai szerint nagyobb tapadást biztosító változata lesz, amelyet jövőre vethetnek be éles körülmények között is, ha hozza az elvártakat. Emiatt pénteken a szokott 13 helyett összesen 15 szett abroncsot használhatnak majd az istállók. Isola azt is elárulta: néhány hét múlva pedig a Mexikóvárosi Nagydíjon egy új C4-es keveréket is tesztelnek majd.

f1-gumi

fotó: DPPI

Vízumkáosz az indiai MotoGP előtt, Marquezék egyelőre nem repülhetnek

Eleve voltak aggályok a MotoGP első Indiai Nagydíja előtt, hiszen az F1 által tíz éve használt Buddh International Circuit több pontja módosításra szorult, hogy megfeleljen a motoros világbajnokság biztonsági követelményeinek. A munkálatok csak nemrég értek véget, a pálya homologizációja pedig a tervek szerint a nagydíjhétvége előtti csütörtökön fog csak megtörténni, miután maguk a versenyzők is a saját szemükkel győződtek meg a helyszín biztonságosságáról.

Már aki eljut addig Indiába: a legnagyobb problémát ugyanis jelenleg az jelenti, hogy több versenyző, csapattag és a személyzet egyes emberei még nem kapták meg (vagy például rossz fényképpel) a beutazáshoz szükséges vízumukat. Néhányan már ugyan eljutottak az ázsiai országba, de például a nyolcszoros világbajnok Marc Marquez is még a reptéren rostokol jelen sorok írásakor.

Jelenleg a szervezők még bíznak benne, hogy a fennakadások és a káosz ellenére csütörtökön landolhatnak Indiában a mezőny tagjai, s így a terveknek megfelelően futhatják le az Indiai GP-t, de a Motorsport.com szerint már felmerült, hogy a pénteki programot részben vagy egészében átütemezik – ahogy azt tavaly az argentin futamnál is láthattuk, amikor a felszereléseket szállító gépek érkeztek meg késve Termasba.

motogp-marquez_4

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

„Dominálni fog a Red Bull” – Alonso visszavágást vár

Megtört a Red Bull nagy győzelmi sorozata, idén először kapott ki a világbajnok istálló – Szingapúrban eltűnt az RB19 tempója, de a legtöbben arra számítanak, hogy ez csak a nagy számok törvényét erősíti.

„Ez pályáról pályára változik. Meglátjuk, hogy mi lesz Japánban, de én őszintén szólva arra számítok, hogy a Red Bull dominálni fog” – mondta Fernando Alonso.

„Egyszeri alkalom volt ez Szingapúrban, a Mercedes is járt itt pórul, amikor ők domináltak a bajnokságban. Speciális hétvége ez, jobb eredményben reménykedtünk a magunk részéről, de nem tudtuk megcsinálni. Most abban reménykedünk, hogy Japánban jobbak leszünk.”

f1-alonso-astonmartin

Videó: új sisakkal érkezik a Japán Nagydíjra Max Verstappen

A Red Bull világbajnoka bemutatta a suzukai dizájnját:

maxsisak

A videó itt megtekinthető!

Bődületes rekord, Sainzcal mindent vinni lehetett a Formula.hu F1-es tippjátékában

Két hete számoltunk be arról, hogy az Olasz Nagydíjon rekordot jelentő pontmennyiséggel zárt az élen a Formula Tipper egyik játékosa, ezen a héten viszont megdőlt az akkor felállított csúcs.

A Szingapúri Nagydíj hétvégéjén Nagy Csaba Carlos Sainz pole-jára tette fel mind a 100 feltehető pontját, amire 71,18 volt a szorzó, így 7118 pontot szerzett, amivel bődületesen nagy új rekordot állított fel.

Gratulálunk Nagy Csabának, ezúttal ő nyerte az Autósport évkönyvet, amit minden héten az kap, aki az adott hétvégén a legtöbb pontot szerzi a Formula.hu bajnokságában. Csaba, kérünk, hogy jelentkezz nálunk a részletekért a formula@formula.hu email-címen!

A tippjáték részletei ezen a linken olvashatók, készítsétek merész ötleteiteket a hétvégi Japán Nagydíjra is!

tipper1

Hivatalos: a Ducati második csapatához megy a Yamahától távozó olasz

Egy ideje már valószínűsíthető volt, hétfőn pedig hivatalosan is bejelentették, hogy 2024-ben a Pramac Racingnél fog versenyezni Franco Morbidelli. A 2020-ban még a Petronas Yamahával győzelmeket és vb-ezüstöt szerző olasz a hangvillások gyári alakulatánál nem tudta korábbi formáját hozni, néhány villantástól eltekintve rendszerint elmaradt Fabio Quartararo produkciójától, így a japán márka nem hosszabbított szerződést vele a következő szezonra.

Összességében viszont lehet, hogy így is jól jött ki a pilótakeringőből Morbidelli, hiszen a Pramacnál a jelenleg legjobb motorral rendelkező Ducati első számú szatellit csapatában, egy gyári specifikációjú GP24-es Desmosedici nyergében bizonyíthat majd jövőre Jorge Martin oldalán. Az ülés azok után vált szabaddá, hogy Johann Zarco kisebb meglepetésre úgy döntött, a biztos MotoGP-ben maradás okán inkább átigazol az LCR Hondához, ahonnan Alex Rins távozik épp Morbidelli helyére, Marco Bezzecchi pedig végül a korábbi verziójú Ducati ellenére is a VR46-os kontraktusát hosszabbította meg a Pramachoz való feljebb lépés helyett.

A Ducati házán belül így már csak egy hely kiadó: a Gresini Ducati második motorja, amelyre az elmúlt hetekben Marc Marquezt pletykálták leginkább

motogp-morbidelli

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Sargeant észre sem vette, hogy beszorult a szárnya az autója alá

A vasárnapi Formula-1-es Szingapúri Nagydíj egyetlen igazi biztonsági autós fázisát Logan Sargeant idézte elő, amikor a 19. körben falnak koccant a Williamsszel. Az ütközéstől letört az autó első szárnya, amely aztán a versenygép alá ragadt, törmelékkel szórva tele az aszfaltot. Az amerikai újonc elismerte, hogy csak a csapata tájékoztatása után észlelte, hogy beszorult a szárnya: „Ötletem sem volt. A kör vége felé mondták, hogy beragadt az autó alá. Éreztem, hogy valami nem stimmel, mintha az autó fel akart volna emelkedni” – fogalmazott a RaceFans.net hasábjain Sargeant, aki azt is elismerte, hogy ő hibázott:

„Közeledtünk a bokszkiállásunkhoz, és pár méterrel túl későre hagytam a fékezési pontot, blokkoltam a belső kereket elöl. Szerencsés voltam, hogy csak az első szárnyam sérült. Kár érte, apró hiba volt, mégis komoly árat fizettem érte. De abszolút mindent beleadtam a végéig, hogy visszazárkózzak, és büszke vagyok a második két etapomra.”

f1-sargeant-williams-szingapur-crash

fotó: DPPI

„Nem érhettünk el volna ennél többet” – Piastri

Bár a McLaren számára elsősorban Lando Norris második helye jelentette a boldogságra okot adó fő tényezőt, Oscar Piastri is erős versenyt futott az F1-es Szingapúri Nagydíjon. Az ausztrál szombaton a Q1-ben búcsúzott, de a 17. startkockából indulva végül egészen a hetedik helyig tört előre. „A 17. helyről startolni sosem a legígéretesebb Szingapúrban, szóval fantasztikus eredmény, hogy hetedik helyen végeztünk. Nem hiszem, hogy ennél többet elérhettünk volna, úgyhogy nagyon örülök. Remek eredmény ez a csapatnak is, sok pontot gyűjtöttünk” – idézi az újonc szavait az F1i.com portál.

A McLaren csapatfőnöke, Andrea Stella arról beszélt, milyen taktikával sikerült végrehajtaniuk Piastrival a felzárkózást: „Szombat óta beszéltük Oscarral, hogy agresszív stratégiát válasszunk-e, hasonlót, mint tavaly az Alfa Romeo, amikor az első körben kereket cseréltek és mindenkinek elévágtak, vagy inkább várjuk, hogy kedvezően alakuljon számunkra a verseny azzal, hogy kimaradunk a balhéból. Tudtuk, hogy van tempó az autóban: nem ahhoz, hogy az élmenőkkel tartsunk, de úgy gondoltuk, még a régebbi autóval is erős pontokat gyűjthetünk. Végül a második opció mellett döntöttünk, ezért a közepes keveréken indultunk a lágy helyett és kimaradtunk a kalamajkából.”

f1-piastri-mclaren-szingapur

fotó: DPPI

Újabb lelátóra elérhetők a jegyek a 2024-es F1-es Magyar Nagydíjra

Elképesztő ütemben fogynak a belépők a jövő évi Formula-1-es Magyar Nagydíjra a Hungaroring tájékoztatása szerint, emiatt pedig újabb lelátóra nyitották meg az értékesítést: immár a Grid-tribünre is lehet jegyet vásárolni. A mogyoródi futamot jövőre a július 19-21-i hétvégén rendezik majd, s a Hungaroring posztja szerint nem érdemes sokáig várni a belépők beszerzésével – további részletek a posztban:

Újra szankciókat vetettek ki Mazepinre, majd azonnal fel is függesztették őket

Nyikita Mazepin 2021-ben versenyzett az F1-ben a Haas színeiben, s bár szerződése volt 2022-re is, az ülését az orosz-ukrán háború kirobbanása után egyből elveszítette. Az orosz pilótát és apját, a Vlagyimir Putyin elnökhöz közel álló Dmitrij Mazepint ráadásul az Európai Unió is felvette a szankciós listájára. Ez utóbbi téren egy kisebb szappanoperáról adott most hírt az ifjabb Mazepin ügyvédi csapata: közleményük szerint szeptember 14-én az Európai Tanácsa újfent kivetette a szankciókat a versenyzőre, majd azt azonnal fel is függesztették az EU Törvényszékének utasítására. Ez már nem az első kör ezen a téren, a közlemény szerint a Törvényszék idén már kétszer felfüggesztette a Mazepin elleni szankciókat, mivel mentességet biztosítottak neki arra, hogy újra szabadon edzhessen, tárgyalhasson és versenyezhessen az Unión belül.

Aaron Bass, az orosz ex-F1-es ügyvédje így fogalmazott a történtek kapcsán: „Az EU tanácsa visszaélt a hatalmával, hogy semmissé tette a Törvényszék elnöke által hozott egyértelmű határozatot. Ez nem más, mint egy nagyon súlyos szervezeti válság. És mi célból? Pusztán azért, hogy kitalált vádak és nemlétező vagy irreleváns bizonyítékok alapján szankciókat vessenek ki egy fiatal sportolóra, aki a Bíróság ítélete szerint sem érintett semmilyen módon az ukrajnai konfliktusban vagy bármely bizniszben, amely releváns pénzügyi hozzájárulást biztosít az orosz kormánynak.”

f1-mazepin

Váltóhiba vethetett véget Ocon remeklésének

Az előkelő hatodik helyen haladt a Formula-1-es Szingapúri Nagydíj távjának kétharmadánál Esteban Ocon, amikor váratlanul félre kellett húzódnia (amellyel virtuális biztonsági autós fázist is kiváltott). Az Alpine közleménye szerint gyaníthatóan a váltó hibásodott meg a francia autójában.

„Csalódott vagyok, hogy így ért véget a versenyem, remekül teljesítettünk és jó tempót mutattunk” – fogalmazott Ocon. „A csapat helyes döntéseket hozott, és jó móka volt néhányat előzni a pályán. Sajnos váltóhibánk volt, amely véget vetett a futamomnak. Alaposan ki kell vizsgálnunk, hogy mi történt, hogy biztosan ne történhessen meg újra. Többet érdemeltünk vasárnap, de büszkék lehetünk a teljesítményünkre. Nyilván nem így akartam zárni a születésnapomat, de jövő héten visszavághatunk a kedvenc pályámon.”

Ocon kiesése után a csapattárs Pierre Gasly gyűjtött be egy hatodik helyezést az Alpine-nak, de ő is kiemelte, hogy sajnálja a kollégáját, hiszen egyébként egy hatodik és egy hetedik pozíciót és az érte járó pontokat zsebelhették volna be vasárnap.

f1-ocon-alpine-szingapur

fotó: DPPI

Videó: Így ünnepelte fia F1-es győzelmét az Extreme-E versenye előtt idősebb Sainz

Miközben Carlos Sainz karrierje második Formula-1-es diadalát aratta Szingapúrban, addig édesapja, idősebb Carlos Sainz az Extreme-E szardíniai állomásán volt jelenése csapata, az Acciona Sainz XE Team révén. Viszont a vasárnapi döntőt megelőző verseny előtt arra is szakított időt a spanyol legenda, hogy megtekintse fia futamát, az elektromos tereprali-bajnokság által feltöltött videón pedig azt láthatjuk, hogyan örült a sikernek, amelyhez Alejandro Agag, a széria alapítója és Sainz csapatának pilótája, Mattias Ekström is gratulált:

 

Idősebb Carlos Sainz egyébként nemcsak ennek örülhetett a hétvégén, hiszen a Laia Sanzt és Ekströmöt felvonultató egysége a szombati fordulót nyerte meg az Extreme-E-ben, s bár vasárnap az említett továbbjutó futamban negyedik helyen végzett a páros, így nem jutottak fináléba (ahol amúgy Lewis Hamilton istállója, az X44 győzött), a bajnoki összetettet továbbra is vezeti a spanyol alakulata.

Megbüntették Perezt az Albonnal történt ütközésért

Nem maradtunk utólagos szankció nélkül az F1-es Szingapúri Nagydíjon. A felügyelők Sergio Perezt és Alexander Albont idézték be magukhoz a futam utolsó köreiben történt koccanás miatt. A stewardok a bizonyítékok megtekintése és a versenyzők meghallgatása után úgy ítélték meg, hogy a Red Bull-os „optimista” és „kései” manővert mutatott be a 13-as kanyarban, amely bevetődésnek minősíthető, míg a Williams pilótája nem tudott volna semmit tenni a kontakt elkerülése érdekében. Ezért Perez a túlnyomórészben hibáztatható az ütközésért, így öt másodperces büntetéssel sújtották a mexikóit – igaz, mivel volt elég előnye, ez nem változtatott a nyolcadik helyezésén. Enyhítő körülményként vették figyelembe azt is, hogy a páros előtt lassan haladt Liam Lawson, így Perez érezhette úgy, hogy kivitelezhető az előzés, ezért a vb-összetett második helyezettje „csak” egy büntetőpontot kapott az öt másodperce mellé.

Volt egyébként egy másik vizsgálat is, amelyben szintén Perez és Albon volt érintett. A VSC-fázis alatt ugyanis a bokszból érkező brit-thai, valamint a mexikói egyszerre érkezett a második safety car-vonalhoz, ám mivel sem a felvételek, sem a deltaidők összehasonlítása nem vezetett egyértelmű eredményre, hogy ki volt előrébb azon a ponton, a csapatok képviselői és a stewardok is úgy ítélték meg, hogy a helyes döntés, ha nem nyúlnak bele utólag a sorrendbe és senkit sem szankcionálnak.

Pletyka: német sportszergyártó óriás adhatja az F1-es AlphaTauri új nevét?

Hosszú hónapok óta téma a Formula-1-es paddockban, hogy vajon hogyan fogják hívni 2024-től a Red Bull második számú csapatát, a korábban Toro Rossóként, jelenleg AlphaTauriként futó istállót. Azt először hetekkel ezelőtt a Formula.hu és a RacingNews365.com derítette ki közös kutatómunkával, hogy a Hugo Boss lehet az esélyes az új névadó szponzori szerepkörre, a sajtóban azóta is ez a Hugo Boss Bulls a legtöbbször emlegetett potenciális név.

Most a svájci Blick újságírója, Roger Benoit bedobott még egy pletykát. „A Hugo Boss is részese a projektnek, de az új név sokkal nagyobb” – fogalmazott a lap szerint Peter Bayer, az AlphaTauri új vezérigazgatója. Benoit arra tippel, hogy elképzelhető, hogy ez a nagyobb név a német sportszergyártó óriásvállalat, az Adidas lehet.

f1-alphatauri-singapore

fotó: DPPI

Motorcsere és a parc fermé megsértése miatt változik az F1-es Szingapúri Nagydíj rajtrácsa

Csak a bokszutcából fog startolni Guanyu Zhou a délutáni versenyen Szingapúrban, miután az Alfa Romeóján a parc fermé hatálya alatt változtattak a beállításokon, valamint több motorkomponenst is kicserélték az autójában. A szerződését nemrég meghosszabbító kínai új belsőégésű motort, turbófeltöltőt, MGU-H-t és vezérlőelektronikát kapott, mindegyikből túllépte a szezonban engedélyezett számot. Emellett a beállításváltoztatások azt eredményezik, hogy Zhou csak a bokszból eredhet majd a mezőny után. Ez nem jelent komoly változást, hiszen eleve csak a 19. rajthelyre kvalifikálta magát, ami az utolsó pozíciót jelentette volna amúgy is Lance Stroll baleset utáni visszalépése okán.

A Formula-1-es Szingapúri Nagydíj módosított rajtrácsa ide kattintva böngészhető át!

f1-zhou-alfa

formula.hu