Ha Amerika Ukrajna támogatására szólítja fel az európai országokat, számos állam ennek megfelelően fog eljárni

Ha Amerika Ukrajna támogatására szólítja fel az európai országokat, számos állam ennek megfelelően fog eljárni

Ifj. Lomnici Zoltán
2023. szeptember 22. péntek. 12:19

Lengyelország bejelentette: nem szállít több fegyvert Ukrajnának (ez összefüggésben állhat azzal, hogy Kijev az utóbbi napokban élesen támadta az ukrán gabonaimportot megtagadó Lengyelországot). A fegyverszállítások leállításáról szóló lengyel bejelentés nem vonatkozik az Ukrajnának szánt, más országokból érkezett hadfelszerelésekre.

A folyamatot az Európai Bizottság (EB) „fűtötte be” azzal, hogy úgy döntött: engedélyezi az ukrán gabona értékesítését az egész blokkban, ezzel megszüntetve a gabonaimportra vonatkozó, szeptember 15-én lejáró korlátozásokat, amelyek az öt érintett kelet-közép-európai ország érdekét és gazdasági biztonságát szolgálták. A tömegesen beáramló olcsó ukrán gabona ugyanis tönkreteheti a közép-európai gabonapiacot: súlyos értékesítési zavarokat okoz, kiszorítva a regionális terményeket a belföldi és egyes exportpiacokról, lenyomva az árakat.

Az EB döntésére válaszul Lengyelország, Magyarország és Szlovákia nemzeti hatáskörben úgy döntöttek, fenntartják az ukrán gabonaexport blokádját, mire Ukrajna hétfőn panasszal élt a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) az érintett országokkal szemben. A szlovák agrártárca közlése szerint Mikola Szolszkij ukrán agrárminiszter a szlovák hivatali partnerével, Jozef Bíressel szerdán folytatott egyeztetés során megígérte, hogy Ukrajna leállítja a gabonakivitele korlátozása miatt Szlovákiával szemben tett lépéseket. Szolszkij megállapodott szlovák kollégájával egy olyan minősítőrendszer bevezetéséről, amely lehetővé teszi a két ország közötti gabonakereskedelmet, amint bevezetik. Ukrajna ennek megfelelően leállította a Kereskedelmi Világszervezetnél indított eljárást Szlovákiával szemben.

Az EB szeptember 17-én, vasárnap konstruktív magatartásra szólította fel Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát: „Most az a fontos, hogy minden ország a kompromisszum szellemében dolgozzon, és konstruktívan működjön közre.” Kérdés, hogy mennyire maradhatnak működőképesek gazdaságilag az alternatív szárazföldi útvonalak, az úgynevezett „szolidaritási sávok” – ami most Ukrajna segítését szolgálja (és ami jórészt igazságtalannak mutatja Ukrajna hozzáállását a gabonaügyhöz).

A háború okozta fennakadások eleve problémákat okoznak a gabonapiacon, ami feszült hátteret ad a génszerkesztéssel készülő növények, termékek (az úgynevezett génmanipulált élelmiszerek) újragondolni szándékozott uniós szabályozása tekintetében.

Fontos, hogy Lengyelországban hatalmas téttel bíró kampány zajlik az október 15-i parlamenti választások előtt, amelyen a nemzeti-konzervatív, patrióta irányultságú Jog és Igazságosság mint kormányzati erő az újraválasztásáért küzd majd (a 460 tagú Szejm képviselőit és a száztagú Szenátus tagjait választják meg).

Gazdasági racionalitás: az Európai Uniónak ma nagyobb szüksége van Közép-Európára, mint fordítva: a frissítő energiák, a gazdasági dinamizmus és további potenciál ebből a régióból érkezhet az EU számára – a térség gazdaságának gyengítése magát az EU-t is visszavetheti. A gazdaság jó irányba viszont igazán akkor indulhat el, ha véget ér a háború, és a keleti kapcsolatok (Oroszország mellett Kína) tekintetében stabilan megerősödik az európai viszonyrendszer (a gabonavita inkább arról szól, hogy ne romoljon tovább a helyzet).

Egyes becslések szerint, ha egyetlen országnak számítanánk, akkor például a visegrádi négyek GDP-je az EU-ban a 4., Európában az 5., a világon pedig a 15. legnagyobb lenne. Az uniós belső piac következetes védelme ma több szempontból is nagyon fontos, és a határozott kiállás további országoknak is bátorítást adhat, ami még tovább emeli a jövő júniusi EP-választások tétjét.

Szem előtt kell tartani azt a tényt, hogy számos európai ország baloldali kormánya következetesen az amerikai demokraták álláspontját képviseli, így ha a tengerentúlon Ukrajna támogatására szólítják fel őket, vélelmezhetően ennek megfelelően is fognak eljárni, függetlenül a saját, világos gazdasági érdekeiktől, mellőzve a pragmatizmus szikráját is.

Írta a Magyar Hírlap