Világ: Zelenszkijnek üzent a lengyel miniszterelnök: „Soha többé ne sértse meg a lengyeleket!”

Világ: Zelenszkijnek üzent a lengyel miniszterelnök: „Soha többé ne sértse meg a lengyeleket!”

A legyen miniszterelnök, Mateusz Morawiecki határozott üzenetet küldött az ukrán elnöknek, szavai mögött azonban a közelgő választások húzódhatnak meg.

Háború Ukrajnában

„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok 2022 február óta tartanak, a Nyugat fegyverszállításokkal és gazdasági szankciókkal nehezíti az oroszok előrenyomulását. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.

Tovább folytatódik az ukrán gabonaexport tilalma miatt kialakult csörte Lengyelország és Ukrajna között – számolt be róla a CNN. Mateusz Morawiecki lengyen miniszterelnök azt mondta Voldimir Zelenszkijnek, Ukrajna elnökének, hogy soha többé ne sértse meg a lengyelek.

Zelenszkij a héten az ENSZ-ben arról beszélt, „aggasztó azt látni, hogy néhányan hogyan játsszák el a szolidaritást az európai politikai színpadon, és csinálnak rémtörténetet a gabonaszállításokból. Úgy tűnhet, hogy a saját magukat adják, de a valóságban egy moszkvai szereplő színre lépését segítik.”

Morawiecki ezután szólt vissza Zelenszijnek.

„Szeretném hangsúlyozni Zelenszkij elnöknek, soha többé ne sértse meg a lengyeleket úgy, ahogy nemrég azt az ENSZ-ben tartott beszéde során tette”

– idézte szavait a CNN.

A lengyel kormányfő szerint Lengyelország jó hírének megvédése nemcsak az ő feladata, de az egész lengyel kormány célkitűzése is.

A héten már annyira elmérgesedett a két ország közti viszony a gabonaexport tilalma miatt, hogy Lengyelország bejelentette: nem szállít több fegyvert Ukrajnának. Sőt, a lengyel elnök már azzal fenyegette meg az orosz megszállás ellen háborúzó Ukrajnát, hogy ha ebben az ügyben nem engednek, akkor az ukrán gabona mellett más ukrán termékek is tiltólistára kerülnek Lengyelországban.

Így veszett össze Ukrajna és legfőbb támogatója, Lengyelország

Lengyelország bejelentette, nem szállít több fegyvert Ukrajnának, és figyelmét arra fordítja, hogy a lehető legkorszerűbb hadfelszerelésekkel lássa el saját hadseregét. Nehéz nem látni az összefüggést a lengyel bejelentés és a között, hogy Kijev az utóbbi napokban élesen és részben igazságtalanul bírálta az ukrán gabonaimportot megtagadó szomszédos országot.

A CNN forrásai szerint ugyanakkor a döntést azért hozhatta meg a lengyel kormány, hogy elnyerje a helyi gazdák kegyeit a közelgő választások előtt.

HVG