Az indiai rendőrség letartóztatta a független NewsClick híroldal főszerkesztőjét és HR-vezetőjét

Az indiai rendőrség letartóztatta a független NewsClick híroldal főszerkesztőjét és HR-vezetőjét

MH/MTI
2023. október 4. szerda. 15:55

Prabir Purkajasztha főszerkesztő és Amit Csakravarti HR-vezető letartóztatása kedden késő este történt. A korábbi razziák során a rendőrség lefoglalta az újságírók digitális eszközeit és számos papíralapú dokumentumot. Szuman Nalva, a rendőrség szóvivője elmondta, hogy a letartóztatásokat a terrorizmusellenes törvény alapján hajtották végre. A hírportállal szembeni vizsgálat célja úgymond annak kiderítése, hogy kapott-e pénzt Kínából.

A NewsClick tagadta, hogy bármilyen pénzügyi visszaélést elkövetett volna.

A szóvivő elmondta, hogy a razziák során legalább 46 embert hallgattak ki, köztük jelenlegi és korábbi alkalmazottakat, szabadúszó újságírókat, karikaturistákat.

A NewsClick 2009-ben alakult, és azon kevés indiai hírportálok egyike, amelyek merik bírálni a kormányt. 2021-ben a pénzügyőrség is tartott razziát a cégnél, de utána egy bíróság megtiltotta a hatóságoknak, hogy „kényszerítő intézkedéseket” hozzanak a weboldallal szemben.

Az indiai hatóságok eljárást indítottak a honlap és újságírói ellen augusztus 17-én, néhány héttel azután, hogy a The New York Times című amerikai lap jelentése szerint a híroldal pénzt kapott egy amerikai milliomostól, aki „a kínai propaganda” terjesztését finanszírozza.

Ugyancsak augusztusban Anurag Thakur Szingh információs és műsorszórási miniszter a The New York Times cikkére hivatkozva azzal vádolta meg a NewsClicket, hogy „India-ellenes propagandát” terjeszt, és együttműködik az ellenzéki Indiai Nemzeti Kongresszus párttal. Mind a NewsClick, mind a politikai párt tagadta ez a vádat.

Médiaszervezetek, köztük a Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) elítélte a letartóztatásokat és a razziákat, és megállapította, hogy ezek részei a független médiával szembeni kemény fellépésnek.

Az Indiai Szerkesztők Céhe szerint aggasztó, hogy a razziák célja „a megfélemlítés általános légkörének megteremtése a drákói törvények árnyékában”.

Írta a Magyar Hírlap