Az iráni kormány elítélte, hogy Nargesz Mohammadi kapta a Nobel-békedíjat

Az iráni kormány elítélte, hogy Nargesz Mohammadi kapta a Nobel-békedíjat

MH/MTI
2023. október 6. péntek. 22:12

„Elfogultnak és politikailag motiváltnak tekintjük és elítéljük ezt a lépést” – jelentette ki Nászir Kanáni iráni külügyi szóvivő egy péntek esti közlemény szerint.

A kitüntetés egyes európai országok – közöttük Norvégia – Irán-ellenes politikájával áll összhangban – tette hozzá a szóvivő.

Az 51 éves Nargesz Mohammadi, az egyik legismertebb iráni emberi jogi aktivista, újságíró 2022 áprilisa óta az iráni Evin börtön egyik cellájában tölti tizenhat éves börtönbüntetését.

A Nobel Bizottság pénteki indoklása szerint Nargesz Mohammadi „a nők iráni elnyomása ellen és az emberi jogokért és szabadságért folytatott küzdelméért” kapta a kitüntetést.

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint a díj „mindazon nőknek szóló elismerés, akik a szabadságuk, az egészségük, sőt az életük kockáztatásával küzdenek a jogaikért”.

Joe Biden amerikai elnök pénteken felszólította Teheránt: haladéktalanul bocsássa szabadon Nargesz Mohammadit.

„Ez a díj annak az elismerése – még ha most igazságtalanul fogva is tartják az Evin börtönben -, hogy a világ most is hallja Nargesz Mohammadinak a szabadságot és az egyenlőséget szorgalmazó hangját” – hangsúlyozta az amerikai elnök egy közleményben.

„Franciaország üdvözli ezt a határozott választást, amely egy szabadságharcosra esett” – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök a dél-spanyolországi Grenadában tartott európai uniós csúcstalálkozón.

Anne-Claire Legendre francia külügyi szóvivő közleményében Mohammadi haladéktalan szabadon bocsátását sürgette. Nargesz Mohammadi „óriási bátorságára” hivatkozva a szóvivő emlékeztetett, hogy „Franciaország és Németország már üdvözölték az elkötelezettségét, neki ítélve 2021-ben a Francia-német Emberi Jogi Díjat”.

Írta a Magyar Hírlap