mi igaz Perez állítólagos visszavonulásából?

mi igaz Perez állítólagos visszavonulásából?

Érdemes az elején kezdeni, dióhéjban a pletykával. Csütörtökön egy Reddit-felhasználó posztolta, hogy autós eseményen összetalálkozott a Perezt és számos más versenyzőt támogató, menedzselő Escuderia Telmex egyik korábbi magas rangú munkatársával, akitől azt hallotta, hogy a Red Bull Suzukában közölte a pilótával, hogy nem tartják meg 2024-re.

A rejtélyes posztoló szerint Perez menedzsmentje hamar rájött, hogy nem tudnak helyet találni a versenyző számára, ezért a közelgő hazai nagydíján, Mexikóvárosban inkább bejelenti a visszavonulását.

SI202310080555_resize

A poszt futótűzként terjedt és lázba hozta a közösségi médiát, azonban érdemes fenntartásokkal kezelni az egyelőre kizárólag az ominózus Reddit poszton alapuló feltételezést. A felvetést sem a pilóta, sem a Red Bull Racing nem kommentálta, árulkodó azonban, hogy az érintett PR-ügynöke 52 darab könnyezve kacagó szmájlival reagált, s szkeptikusan fogadták a teóriát a Formula.hu által csütörtök éjjel megkérdezett, a pilóta környezetében mozgó források is: „Sosem lehet tudni, de jelen pillanatban nincs tudomásom arról, hogy ilyesmi készülődne. Nincs jó szezonja, ennek ellenére nagyon meg lennék lepve, ha ez tényleg bekövetkezne” – fogalmazott egyikük, míg egy másik, Perez-ügyekben járatos informátorunk azt hangsúlyozta, hogy a pletykának „semmi alapja nincs” és „hoaxnak is lehet nevezni”.

Perez a gödör mélyén

Noha az évad első négy futamából kettőt megnyert és abban reménykedett, hogy idén érdemi, házon belüli konkurenciát tud teremteni a címvédő csapattárs Max Verstappennek, a mexikói reményei hamar elszálltak. Míg a holland tömegtermelésben szállítja a győzelmeket, történelmi rekordok garmadáját megdöntve, s már a harmadik bajnoki titulust is begyűjtötte, addig a közép-amerikai a Monacói Nagydíjtól kezdve árnyéka önmagának.

Az utóbbi időszakban látványosan gyengélkedik, így nem lehet meglepődni azon, hogy az esetleges menesztése immáron állandó téma a paddockban és a világsajtóban is. Így volt ez a legutóbbi hétvégén, Dohában is, ahol a menesztésen túl immáron szóba került az esetleges visszavonulás is. Igaz, nem értesülések vagy komoly forrásokból származó információk alapján, sokkal inkább felvetésként, lehetséges indoklásaként annak, hogy a mexikói miért teljesít immáron tartósan gyengén.

Ami bizonyos: Perez a katari hétvége folyamán sokkal inkább elveszettnek tűnt, mint bármikor. Noha korábban is átélt nehéz időszakokat, ennyire elkedvetlenedettnek és tanácstalannak vélhetően még soha nem láthattuk. A harmatos teljesítmény bizonyosan nyomasztja a pilótát, pláne, hogy két, számára kiemelten fontos futam, a honfitársai által nagy számban látogatott Amerikai Nagydíj, valamint a hazai versenye, a Mexikói Nagydíj következik, ahol magasak lesznek az elvárások, felfokozott lesz a hangulat és bizony teljesítenie kell – Lewis Hamilton hátránya 30 pont a bajnoki ezüstéremért zajló versengésben.

A dohai gyámoltalanságot látva egyébként óhatatlanul is felmerült az emberben, hogy a rossz időszak és a kedvezőtlen spirál hatásán túl talán másnak is kell lennie a háttérben, ugyanakkor a jelenlegi üggyel kapcsolatban meg kell jegyezni azt is: amikor valaki ennyire mélyre kerül korábbi önmagához képest, azokkal kapcsolatban mindig érkeznek olyan és ahhoz hasonló felvetések, pletykák.

SI202310052085_resize_1

Míg a rajongói közvéleményt gyaníthatóan sem a menesztés, sem a visszavonulás nem sokkolná, addig a Formula.hu által megkérdezett iparági szakértők szerint a mexikóinak bőven van mibe kapaszkodnia. A Red Bull, mint anyacég kiemelkedően jól teljesít a mexikói piacon, a pilóta személyes támogatói sem fukarkodnak, ugyanakkor Pereznek is megvannak a maga pártfogói házon belül – még úgy is, hogy egyre gyakoribbak a csapat felső vezetése részéről megfogalmazott kritikák. 

Amit mostanában mutatott Perez, az hosszabb távon biztosan nem lesz elég: Verstappen és az RB19-es káprázatos formájának és teljesítményének köszönhetően a Red Bull simán nyerte mindkét vb-címet, azzal azonban az energiaitalosoknál is tisztában vannak, hogy amennyiben csak egy picit szorosabbá válik a mezőny, máris kulcsfontosságú lesz a második pilóta – akinek stabilan, kiegyensúlyozottan kell szállítania a jó eredményeket. Vagyis éppen azt kell nyújtania, amire Perez jelenleg nem képes.

Egy közkeletű teória szerint Perez nélkül úgy festene a Red Bull tábora, hogy Daniel Ricciardo lenne Max Verstappen csapattársa, míg a dolgok jelenlegi állása szerint Austintól huzamosabb időre ismét az oldalvonalon túlra kényszerülő Liam Lawson állandó helyet kapna Yuki Tsunoda mellett az AlphaTaurinál.

Egyes spekulációk szerint az energiaitalos csapat 2025-re biztosan meglépi ezt, Perez azonban a visszavonulásáról szóló híresztelések ellenére, a Formula.hu által hallottak alapján a hátralevő futamokon vélhetően próbál majd tenni azért, hogy ne tegyen szívességet a szekértáboron belüli pilótáknak – valamint másoknak, akik esetleg a helyére pályáznak… 

formula.hu