Világ: „Nem akarunk civileket célba venni” – állítja az izraeli hadsereg szóvivője

Világ: „Nem akarunk civileket célba venni” – állítja az izraeli hadsereg szóvivője

Az izraeli hadsereg Észak-Gáza evakuálási parancsával kapcsolatban adott ki közleményt.

Jonathan Conricus az izraeli hadsereg szóvivője közölte, hogy az evakuálás egy „humanitárius lépés” Izrael részéről, annak érdekében, hogy „minimalizálja a polgári áldozatokat”.

Ez abból a „belátásból fakadt, hogy itt civilek vannak, akik nem az ellenségeink” – mondta.

„Nem akarjuk célba venni őket,” – folytatta, annak ellenére sem, hogy ez lehetővé tenné Izrael számára, hogy csapást mérjen a Hamászhoz tartozó katonai célpontokra.

Conricus elismerte, hogy az evakuálás „időbe telik”, és nem lesz „könnyű folyamat”.

Izrael kapcsolatban áll az ENSZ-szel az ügyben, tette hozzá.

Ami az éjszakai helyzetet illeti, elmondta, hogy „viszonylag csendes” volt, bár továbbra is lőttek ki rakétákat Izrael déli térségei felé.

Hozzátette, hogy még mindig vannak „terroristák, akik izraeli közösségeket támadnak vagy próbálnak támadni”, de legtöbbjüket visszaverték.

Izrael jelentős erőfeszítést tesz, hogy összegyűjtsék a holttesteket, Tel Avivba szállítsák azonosításra, majd tájékoztassák a hozzátartozókat.

Az izraeli hadsereg szóvivőjének bejelentésére azt követően került sor, hogy a brit kormányfő felszólította Izraelt, hogy védje meg a „hétköznapi palesztinokat”.

Telefonon beszélt csütörtök este Rishi Sunak brit miniszterelnök Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és arra szólította fel, hogy a Hamász terroristái után folytatott hajtóvadászat közben Izrael védje meg a „hétköznapi palesztinokat” – közölte a Downing Street.

A brit miniszterelnöki hivatal szóvivője leszögezte, hogy Sunak megerősítette izraeli kollégájának, hogy London „vállvetve áll Izrael mellett a terrorizmus elleni küzdelemben”, és nem szabad megengedni, hogy a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet további atrocitásokat kövessen el az izraeli nép ellen.

„Megállapítva, hogy a Hamász elvegyült a gázai polgári lakosság körében, a miniszterelnök nagyon fontosnak nevezte, hogy minden lehetséges lépést meg kell tenni a hétköznapi palesztin emberek védelme és a humanitárius segítségnyújtás érdekében” – tudatta a Downing Street.

Nem sokkal korábban az Egyesült Államok is arra figyelmeztette Izraelt, hogy „nem mindegy”, hogyan védi meg magát. Antony Blinken amerikai külügyminiszter is arra hívta fel a figyelmet, hogy mindent meg kell tenni a polgári lakosság védelme érdekében.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, és több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, és körülbelül 150 embert elraboltak, túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen elindított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta az 1500-at, a sebesülteké pedig a 6000-et.

Az izraeli vezetés kijelentette: eltörli a Hamászt a Föld színéről.

HVG