Orbán: Magyarország mindig a terrorizmus ellen volt

Orbán: Magyarország mindig a terrorizmus ellen volt

A miniszterelnök elmondta: az együttérzés után a második gondolat: ilyenkor látszik, micsida szerencse, hogy mi békében élünk. Ez olyan érték, amiért hálásnak kell lenni és mindent meg kell tenni, hogy ez megmaradjon.

Magyarország mindig a terrorizmus ellen volt.

Ki kell hozni minden magyart, emelte ki Orbán Viktor, hozzátéve: hálát kell adnunk, hogy az áldozatok között nincs magyar. 

“Ha megtámadnak egy országot terroristák, az ottani vezetőnek, Netanjahunak az van a fejében, hogy ez még egyszer nem fordulhat elő. A megtámadottnak joga van megvédeni magát. Ugyanakkor, amennyire lehet, lokalizálni kell a háborút. Ez a terrorizmus elleni háború, nem államközi. De fennáll a veszély, hogy Izrael valamely szomszédjával háborúba keveredik. Egy arab-izraeli háború az egész világot megrengetné. Magyarországnak deeszkalációs politikát kell folytatnia, hogy ne alakuljon ki államközi háború” – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor kiemelte: a dolgok már éppen kezdtek jól alakulni a Közel-Keleten, Trump idején sokat javult az arab-izraeli helyzet. “Már éppen kezdtek jó irányba menni a dolgok. Hogy a terrorakció éppen ezzel állt-e összefüggésben, arról még nincsenek titkosszolgálati információink. A vészcsengőt beindítja, hogy szimpátiatüntetések vannak a terroristák mellett Európa-szerte. Nálunk is megpróbálkoztak ezzel, de ennek itt nincs helye. Nyugat-Európában viszont számos helyen ezt nem tudják megakadályozni, miután a migrációs válság idején tömegesen engedtek be embereket országaikba, így a Hamász képviselőit is. Hálát adhatunk, hogy annak idején helyén volt az eszünk és nem engedtük az országba az ilyen erőket” – tette hozzá a kormányfő.

Magyarországon Európa egyik legnagyobb  lélekszámú zsidó közössége él, ők magyar állampolgárok, akiket a magyar államnak meg kell védenie – emelte ki Orbán Viktor.

Igaz, hogy a veszélyek korába léptünk, de ez nem jelenti, hogy beletörődhetnénk, hogy csökkenjen a biztonságunk szintje, a veszélyek korában is helyt kell állni, hangsúlyozta a miniszterelnök.

Arra a felvetésre, hogy az EU a múlt héten a magyar és lengyel tiltakozás ellenére elfogadta a migrációs paktumot, a miniszterelnök rámutatott: az EU vezetői vakok, hiszen azt akarják, hogy mi is osztozzunk abban a biztonsági kockázatban, amelytől ők is szenvednek a korábban meghozott döntéseik miatt. “Most rosszat állítanak el a migránsok beengedésével, meghívják Európába a migránsokat azzal, hogy szétosztja az illegálisan érkezőket. Nekünk is fel kellene építeni egy tízezer fő körüli migránsgettót, ahová be kellene fogadnunk migránsokat” – mutatott rá a kormányfő, aki szerint Európában egyetlen modell,  magyar vált be, amely féken tartja az illegális migrációt a határkerítéssel és azzal, hogy nem enged be az ország így érkező embereket.

“Ahelyett, hogy az EU átvenné a magyar modellt, a mi jól működő modellünket akarják lerombolni” – hangsúlyozta Orbán Viktor, aki szerint Brüsszel jogi erőszakot alkalmazott, ami ellen meg kell magát védenie Magyarországnak.

Nem hajtunk végre semmit, ami Magyarországot veszélyezteti, a mostani vezetőknek, akik hátba támadnak bennünket, menniük kell, ezért a következő EP-választáson mindenképpen változást kell elérnünk az EU-ban, mert veszélyeztetnek bennünket – hangsúlyozta a magyar kormányfő, aki szerint a nyugat-európai polgárok zöme olyan migrációs helyzetet szeretne, mint amilyen a magyarországi, ami azt jelenti, hogy nem érkeznek illegális migránsok.

Brüsszel meghívólevelet köldött az illegális migránsoknak azzal, hogy szét akarja osztani az érkezetteket, mutatott rá Orbán Viktor, aki szerint csak Magyarországon kérdezték meg az embereket, hogyan akarják ezt a kérdést rendezni. “MI demokratikus döntéssel a hátunk mögött védjük a fizikai és jogi határt” – tette hozzá.

Írta a Magyar Hírlap