Kuleba felszólította az EBESZ-t, hogy zárja ki az agresszor Oroszországot

Kuleba felszólította az EBESZ-t, hogy zárja ki az agresszor Oroszországot

Oroszországot ki kell zárni az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetből (EBESZ), mert belülről öli meg a szervezetet – szólított fel hétfőn Dmitro Kuleba külügyminiszter a Bujar Osmani EBESZ-elnökkel, Észak-Macedónia külügyminiszterével közösen tartott sajtótájékoztatóján, számolt be az rbc.ua hírportál alapján a Karpat.in.ua.

A jelentés szerint az ukrán diplomácia vezetője elmondta: „Moszkva valójában túszul ejtette az EBESZ-t, manipulálva a konszenzus elvét, és így belülről rombolva a szervezetet.” Szerinte az agresszor ország most káoszt és destabilizációt próbál szítani. Oroszország jelenti a legnagyobb veszélyt az együttműködésre és a biztonságra Európában – tette hozzá.

A külügyminiszter megjegyezte: az EBESZ megtartása, az európai biztonság és együttműködés megmentése érdekében Oroszországot ki kell ebrudalni az EBESZ-ből és Európából. „Minden, amit Oroszország tesz most az EBESZ-ben, megöli ezt a szervezetet. Az EBESZ helyzete nagyon bonyolult, fájdalmas, de a választás nagyon egyszerű – vagy a lassú halál Oroszországgal, vagy új élet nélküle” – magyarázta Dmitro Kuleba.

Írta a Magyar Hírlap