Gazdaság: Három és félszerese a lakossági piaci gázár a valódi piaci gázárnak

Gazdaság: Három és félszerese a lakossági piaci gázár a valódi piaci gázárnak

Narancssárga mezőben tünteti fel az MVM a számlán mennyi lenne a rezsi, ha a szolgáltató igazodna a piaci árakhoz, de jelenleg a rezsicsökkentésnek köszönhetően három és félszeresét fizetjük a piaci gázárnak – számol be az RTL Híradó.

A szolgáltató jelenleg köbméterenként 1020 forintot számol fel a gázért, a kormány álláspontja szerint az állami cég 2 ezer milliárd forintos megtakarítással rendelkezik. A Híradó által megkérdezett szakértő szerint az izraeli háború beleszólhat az árba, de inkább politikai okok állnak a gázár hazai szabása mögött.

Hozzátette, szerinte az önkormányzati választás előtt úgy fogják változtatni a tarifát, hogy a magyar szavazópolgár érezze annak pozitív hatását.

Orbán Viktor tavaly decemberben a kormányinfón azt mondta, belőttek egy árat, ami hol fölötte, hol alatta van a valódi gázárnak, de szerinte az árstabilitás sokkal kedvezőbb, mint igazodni az ingadozáshoz. A miniszterelnök hozzátette, ha a magyar tarifa a piaci ár felett volt akkor tartalékoltak, ha alatta akkor kipótolták.

A lakossági piaci árat tavaly nyáron határozták meg, és a szakértő szerint csakis a politikai szándékon múlik az átlag felett fogyasztók gázszámlájának csökkentése.

HVG