Békéért kiált Burgenland megyéspüspöke

Békéért kiált Burgenland megyéspüspöke

2023. november 2. csütörtök. 14:41

Mindenszentek és halottak napján olyan téma, mint a halál is a középpontba kerül, amelyet a mindennapi életben hajlamosak vagyunk elfojtani. Ägidius Zsifkovics burgenlandi megyéspüspök az ORF-Burgenland interjújában a közel-keleti konfliktus kapcsán beszélt az „egyházról, amely béketeremtő lehet“.

Nagyinterjút adott az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF) munkatársának Hannes Auernek Ägidius Zsifkovics burgenlandi megyéspüspök. Mint a műsorban egyebek mellett elhangzott, az egyházi vezető a közel-keleti konfliktusról egyebek mellett azt mondta, „Azt hiszem, mindannyiunkat mélyen megérintenek ezek az események. Először is, ez egy terrortámadás és egy állam elleni agresszió, amely valóban elítélendő. Egy háború mindig vereség, mert aki veszít, az általában a szegénységben élő népesség. (…) Az egyház valóban béketeremtő és hídépítő lehet, de mindenekelőtt imára hívja az embereket szerte a világon, hogy ezt a helyzetet ellenőrzés alá vonják.”

Az Ószövetségből vett „életet életért, szemet szemért, fogat fogért” részre utalva Hannes Auer azt kérdezte, hogy a Hamász terrorszervezet támadása miatt Izrael cselekedhet-e másként, mint bosszúból, Zsifkovics azt mondta: „Az erőszakra soha nem szabad ellenerőszakkal válaszolni, hanem mindig az igazságosságnak kell a középpontban állnia.”

Írta a Magyar Hírlap