Alonso odaszúrt Lando Norrisnak a képe alatt

Alonso odaszúrt Lando Norrisnak a képe alatt

NASCAR: Chastain nyert, de a bajnoki címet Ryan Blaney kaparintotta meg

Ismételten a Phoenix Raceway adott otthont a Cup Series bajnoki döntőjének, ahol Kyle Larson a második, míg William Byron, Christopher Bell és Ryan Blaney első bajnoki címéért szállt harcba. A négy pilóta azonos esélyekkel várhatta a futamot, így tehát közöttük kizárólag az döntött, hogy melyikük végez előbb az idei utolsó megmérettetésen.

A pole-ból Byron indulhatott, mellőle Martin Truex Jr., míg a többi bajnokesélyes közül Larson a negyedik, Bell és Blaney viszont csak a 13. és a 15. pozícióból várhatta a rajtot. Az első szakaszt Byron nyerte, aki elég sokáig dominálta az etapot, igaz a vége felé a visszavonuló Kevin Harvick rendesen megszorongatta a 24-es autó pilótáját, aki a második szakaszt is az élen kezdte meg. Eközben Larson, Blaney és Bell is a legjobb ötben voltak, az izgalmak viszont csak a 100. körtől érkeztek meg, miután Byron elveszítette a vezetést, a másik három bajnokesélyes pedig szoros csatát vívott egymással. Ebből Blaney jött ki jobban, majd a 107. körben már Byron mellett is elment.

[embedded content]

Ezzel nagyjából egyszerre Bell versenyének is vége lett, miután fékhiba miatt a falba tette a versenygépét, Byron számára viszont ez segített, mivel a sárga zászló alatti kiállásokat követően már ismét ő állt a legjobban, ez pedig így is maradt a szakasz végéig, amit Chris Buescher nyert meg. Az utolsó etap kezdetére tehát három bajnokesélyes maradt versenyben, a vezetést viszont Ross Chastain kaparintotta meg, aki mögött Byron autózott egy darabig, de Blaney ismételten rákapcsolt, így amellett, hogy maga mögött hagyta közvetlen riválisait, a Team Penske pilótája a versenyben vezető ellen is óriásit harcolt.

Ebből több kontakt is keletkezett és már Truex Jr. is megérkezett rájuk, de jött a következő sárga Kyle Busch hibáját követően. Emiatt az utolsó kerékcserékre is sor került, ami Larsonnak kedvezett, öröme azonban nem tarthatott sokáig. Miután megkapták a zöldet, Chastain hamar lelépett, majd Blaney ellen következett egy mindent eldöntő csata, amit végül elveszített. Mindez azt jelentette, hogy Ryan Blaney számára elég volt hazahozni az autót a futamot megnyerő Chastain mögött, így megnyerte a NASCAR királykategóriájának idei szezonját. A harmadik helyet Larson, a negyediket pedig a gumikkal a végén már komolyan küzdő Byron szerezte meg Buescher előtt, míg mögöttük Truex Jr., Harvick, Denny Hamlin, Michel McDowell és Bubba Wallace zártak még a legjobb tízben.

formula.hu