Oroszország kilépett a NATO-val kötött fegyverzetellenőrzési paktumból

Oroszország kilépett a NATO-val kötött fegyverzetellenőrzési paktumból

A Kreml hivatalosan is kilépett a NATO katonai blokkal kötött, a hidegháború idejéből származó egyik legfontosabb fegyverzetellenőrzési paktumból, mondván, hogy az elavult szerződés már évek óta halott, és a modern világban teljesen “elvesztette a kapcsolatot a valósággal” – számolt be az Oroszhírek.

Az orosz külügyminisztérium kedden jelentette be a lépést, mondván, hogy az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződés (CFE) “végleg történelemmé vált”, miután a kilépés érdekében már korábban is történtek lépések, amelyek közül az első 2007-ben történt. Bár eredetileg “bizonyos stabilizáló szerepet játszott”, az egyezményt a NATO-tagok nagyrészt figyelmen kívül hagyták, és így az “megszűnt megfelelni Oroszország érdekeinek” – közölte a minisztérium.

„A NATO-tagállamok és e szövetség kliensországainak hatóságai egyértelműen bebizonyították, hogy képtelenek tárgyalni. a jelenlegi szakaszban nem lehetséges velük semmilyen megállapodás a fegyverzetellenőrzés terén” – tette hozzá a nyilatkozat.

„Csak akkor lehetne újjáéleszteni a megfelelő párbeszédet az új európai biztonsági rendszer kialakítására irányuló erőfeszítések részeként, ha az élet arra kényszerítené őket, hogy visszatérjenek a konstruktív és reális álláspontokhoz”.

Írta a Magyar Hírlap