Tech: Meg fogja érezni, ha befrissül az Android a telefonján: megugorhat az üzemidő

Tech: Meg fogja érezni, ha befrissül az Android a telefonján: megugorhat az üzemidő

Az Android operációs rendszer sok mobilra a következő hetekben, hónapokban érkező 14-es verziójában 50 százalékkal kevésbé terhelik le a processzort a háttértevékenységek.

A Google október elején végre kiadta a mobilos operációs rendszere legújabb változatát, az Android 14-et. Bár a szoftver egyelőre csak kevés készülékre – leginkább a Google saját telefonjaira, a Pixelekre – érhető el, idővel minden komolyan vehető mobilgyártó kiadja legfontosabb mobiljaira.

A rendszerverzió egyik legfontosabb újdonságáról Dave Burke, a Google szakértője beszélt nemrég. Burke szerint a Google változtatott azon, hogy a rendszer miként kezeli a RAM- és a processzorterhelést, ennek eredményeként pedig jelentős mértében növekedik az elérhető teljesítmény – összegzi a lényeget az Android Police.

„Rengeteget dolgoztuk azon, hogy csökkentsük a háttérben futó alkalmazások CPU-tevékenységét, ennek eredményeként pedig 30 százalékkal sikerült lefaragni a hidegindítások számát” – fogalmazott Burke. A hidegindítás során ki kell olvasni a kódlapot a flash memóriából, és be kell azt tölteni a memóriába, mielőtt lefuttatná azt a rendszer.

[embedded content]

Végeredményként jelentős teljesítménynövekedést sikerült elérni. Burke szerint a processzoron mért háttértevékenységet 50 százalékkal sikerült csökkenteni. Ennek köszönhetően lassabban merül majd el a mobil.

Emellett – közölte a szakember – sikerült úgy optimalizálni a rendszer kódját, hogy az 9 százalékkal kisebb az eddigieknél. Az optimalizált alkalmazásoknak köszönhetően további 50-100 MB tárhely szabadult fel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG