Az éremszerzéssel boldog lenne Párizsban a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta

Az éremszerzéssel boldog lenne Párizsban a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta

A Ferencváros 36 éves sportolójának idén született meg a második gyermeke, előtte pedig könyökműtéten esett át, így a 2021-es koppenhágai világbajnokság óta nem versenyzett. A Magyar Kajak–Kenu Szövetség (MKKSZ) keddi sajtótájékoztatóján elárulta: a tokiói játékok után úgy érezte, kicsit „befásult”, így kellett a pihenő.

„Nem igazán hiányzott a kajakozás, ezzel együtt jó volt visszatérni, újra a megszokott közegben lenni, és felvenni a ritmust. Jelenleg a téli alapozást végzem, próbálok fejlődni, ahogy tudok, de két gyerekkel nehezebb tervezni” – fogalmazott Kozák Danuta, aki a nyár közepén kezdte el ismét az edzéseket, először a könyökét tesztelte, és gyógytornát végzett.

A 15-szörös világ- és 17-szeres Európa-bajnok azt mondta: követte az idei, duisburgi világbajnokságot, és szerinte „a női kajak szakágban nem a nemzetközi mezőny szaladt el tőlünk, hanem mi lettünk egy kicsit gyengébbek”.

Arra a kérdésre, hogy milyen eredménnyel lenne elégedett a jövő év végén, azt válaszolta: örülne, ha a családja nem látná kárát a felkészülésének, és ha emellett még egy érem is „becsúszna” Párizsban, akkor nagyon boldog lenne.
A 2024-es olimpia, illetve paralimpia sportági versenyeinek rajtjáig 252, illetve 283 nap van hátra. Boros Gergely szakmai igazgató a sajtóeseményen felidézte, hogy a gyorsasági szakágban tavaly 15+4 kvótát szereztek a két eseményre, ami szerinte kiváló teljesítmény, de megemlítette, hogy szlalom kajak-kenuban biztosan nem lesz magyar a francia fővárosban. A szakember hozzátette: már háromszor voltak a párizsi helyszínen, mindent megpróbáltak előkészíteni, s ezzel kapcsolatban pozitív az összkép.

Hüttner Csaba szövetség kapitány elmondta, hogy az őszi edzőtáborokban a versenyzők jó munkát végeztek, illetve végeznek. Jövőre cél a még megszerezhető három olimpiai kvóta begyűjtése, már elkezdték keresni az erre alkalmas női kajakpárost, és egy női négyes kialakítása is folyamatban van.

A szakember beszélt a jövő évi válogatókról is, amelyeken kialakul majd a párizsi csapat. A szegedi pótkvalifikációs világkupa előtti verseny győztese indulhat majd csatába a kvótáért női K–2 500, illetve női C–1 200 méteren. A kajakos csapathajók tekintetében az első válogató első és második helyezettjei szállhatnak vízre a vk-n, és ha ott megfelelő teljesítményt nyújtanak, akár le is zárulhat a válogatás. Az ugyancsak Szegeden sorra kerülő júniusi Európa-bajnokság előtt rendezik a válogató második fordulóját, majd következik a kontinensviadal és az olimpiai csapat kialakítása. Kajak egyesben az olimpiai bajnok Kopasz Bálint és az ezüstérmes Varga Ádám már vk-induló.

A kenusokkal kapcsolatban Hüttner Csaba úgy fogalmazott: szeretné, ha a kvótát megszerző versenyzőknek – Fekete Ádámnak, Korisánszky Dávidnak és Adolf Balázsnak – lenne itthon ellenfelük, a nőknél pedig a páros tagjai indulnak majd az olimpián egyesben is, ha utóbbi számban nem sikerül begyűjteni az utolsó kvótát. A jelen lévő Fekete Ádám egyébként elárulta, hogy jövőre is Korisánszkyval indulnak majd párosban.

„Elsősorban még a válogatókra készülünk és nem az olimpiára, bízom benne, hogy tudunk még előrelépni” – mondta az UTE világbajnoki ezüstérmes kenusa.

Hajdu Botond, a paraválogatott kapitánya reményét fejezte ki, hogy az idén megszerzett négy mellé a jövő évi versenyeken sikerül még további kvótákat szerezniük a paralimpiára, és maximum hét versenyzővel számol Párizsra. A csapat összetétele ebben a szakágban is a válogatókon alakul majd ki, Hajdu Botond azt mondta: két éremmel, közte egy arannyal lenne elégedett a francia fővárosban.

A parakajakos Kiss Péter Pál 20 éves korára már mindent megnyert, amit meg lehetett, s a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a jövő évi célja, hogy paralimpiai bajnoki címét is megvédje.

Szakács Bálint az MKKSZ ügyvezető igazgatója bizakodva beszélt a jövő évi, hazai rendezésű versenyekről, szerinte jól állnak az előkészületek. A magyar szövetség május 8–12-én Szegeden rendezi az olimpiai kvalifikációs gyorsasági vk-t, amely egyben para-világbajnokság is lesz, majd június 12–16-án gyorsasági, para és SUP Európa-bajnokság zajlik ugyancsak a Maty-éren. A szeptember eleji, sukorói Olimpiai Reménységek Versenye a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia nyitóeseményét jelenti majd.

„Már a 2027-es olimpiai kvalifikációs világbajnokságot is szem előtt tartva készülünk. A jövő évi Eb-vel régi vágyunk válik valóra, hiszen régóta terveztük, hogy multi szakág világversenyt rendezhessünk” – mondta Szakács Bálint.

Írta a Magyar Hírlap