Így hat a szervezetünkre a cukor

Így hat a szervezetünkre a cukor

Lássuk, milyen káros hatásai vannak a cukor fogyasztásának, és miért érdemes elgondolkozni azon, hogy végleg elhagyjuk. Természetesen teljesen sohasem tudjuk kiiktatni az étrendünkből, hiszen számos gyümölcs és zöldség is tartalmaz valamennyi cukrot, de a kristály- vagy porcukorra a szervezetnek valójában semmi szükségre sincs.

Ráncosítja a bőrt
Ha magas a vércukorszintünk, annak a legárulkodóbb tünete, hogy csökken vagy teljesen megszűnik a bőrben a kollagéntermelődés, illetve a roncsolódott kollagének regenerálódása. A kollagén ugyanis az a fehérjefajta, amely rugalmasan és feszesen tartja a bőrt. Szerencsére jó hír, hogy ez a folyamat visszafordítható, ha lecsökkentjük a cukorbevitelünket.

Érzelmi hullámvasutat okoz
A cukor gyorsan megemeli az endorfinszintet, vagyis a boldogsághormon-szintet, viszont ez csak ideig-óráig tart. Mikor a cukor kiürül a szervezetünkből, elálmosodunk, sőt levert, szomorú hangulatba kerülünk. Ezért is olyan veszélyes a cukor, mert könnyen rá lehet szokni, hiszen ahogy kiürül a szervezetből, újabb adagra fáj a fogunk.

Azok a leadhatatlan hasi zsírpárnák
A hasi zsírpárnák nagyon sok nő életét megkeserítik, és nem segít rajtuk sem a kardioedzés, sem a felülések. Pedig a legegyszerűbben úgy szabadulhatnánk meg tőlük, ha cukormentes diétába fognánk. A felesleges cukorbevitel ugyanis elsősorban a hasi zsír lerakódását segíti elő, aminek súlyos egészségügyi vonzata is lehet.

Nagyon veszélyes a májra és a szívre
A cukorban található fruktóz súlyos károkat okoz a májban. Akik túl sok cukrot fogyasztanak, azoknak a májuk körül vastag zsírréteg képződhet. Éppen ezért érdemes a fruktózt minél nagyobb mértékben kiiktatni étrendünkből. A szívre is hasonlóan súlyos hatással van a túlzott cukorbevitel, mert az inzulin hatására az ereket körülvevő izomsejtek gyorsabban kezdenek fejlődni a kelleténél, ez pedig extra nyomást jelent az érfalakra, ami akár szívrohamhoz is vezethet.

Írta a Magyar Hírlap