Mutatjuk, mit hova kell tenni a hűtőben

Mutatjuk, mit hova kell tenni a hűtőben

A legalapvetőbb hűtőszekrény-használati szabályokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja foglalta össze Facebook-oldalán. Mint írják, az élelmiszer-biztonság érdekében feltétlenül fontos, hogy:

  • a különböző élelmiszercsoportokat egymástól elkülönítve tegyük a megfelelő helyre a hűtőszekrényben;
  • a nyers és mosatlan élelmiszerek, illetve a tisztítatlan zöldségfélék ne kerüljenek a készételek fölé vagy mellé;
  • a nyers húst, baromfit és a tojásokat az összes többi élelmiszertől elkülönítve, becsomagolva vagy bedobozolva tároljuk;
  • csomagolatlan élelmiszert soha ne tegyünk közvetlenül a hűtőszekrény polcaira;
  • a hűtő hőmérséklete 0 és 5 Celsius-fok közé legyen beállítva, a fagyasztó hőmérséklete pedig legalább mínusz 18 fokra;
  • ha teljesen megtelt a hűtőszekrény, akkor ne felejtsük feljebb kapcsolni a teljesítményét, hogy a hőmérséklet a hűtőtér minden pontján egyenletes legyen;
  • a hűtőszekrényt mindig tartsuk tisztán, a lejárt élelmiszereket pedig dobjuk ki.

Objektum doboz

A hűtő felső polcán elsősorban maradékokat, készételeket javasolt elhelyezni. A középső polc a sajtoké, felvágottaké, míg az alsó polcon tárolhatjuk a nyers húsokat, halakat, csirkét, tojásokat – természetesen mindig fedett dobozban vagy becsomagolva. A hűtőszekrény alján lévő fiókokba kerülnek a zöldségek és gyümölcsök. Az ajtó polcain pedig a tej, salátaöntetek, gyümölcslevek és szószok kaphatnak helyet.

Írta a Magyar Hírlap