Megelőzhető az időskori feledékenység?

Megelőzhető az időskori feledékenység?

Dömök Ágnes
2023. december 15. péntek. 19:40
Frissítve: 2023. december 15. 19:55

Az időskori feledékenység vagy más néven kognitív hanyatlás egy olyan jelenség, amely az idősebb korosztályra jellemző, és magába foglalja a memória csökkenését, a kognitív funkciók romlását és a mentális teljesítőképesség hanyatlását.

Az alábbiakban bemutatjuk az időskori feledékenység okait és a megelőzési módszereket.

Időskori feledékenység okai

1. Természetes öregedés: az öregedés sajnos magával hozza a mentális teljesítőképesség lassú csökkenését. Az agy szerkezete és működése idővel változik, ami befolyásolhatja a memória és a kognitív funkciók működését.

2. Genetikai tényezők: a családi anamnézis nagy szerepet játszhat az időskori feledékenység kialakulásában. Ha a családban előfordult Alzheimer-kór vagy más demenciaesetek, akkor nőhet az örökletes kockázat.

3. Környezeti tényezők: az életmódbeli tényezők, például a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az alváshiány és a nem megfelelő táplálkozás is hozzájárulhatnak az időskori feledékenység kialakulásához.

4. Krónikus betegségek: a szív- és érrendszeri problémák, cukorbetegség, magas vérnyomás és egyéb krónikus betegségek szintén növelhetik az időskori feledékenység kockázatát, mivel ezek a betegségek károsíthatják az agyat és az érrendszert.

5. Demencia: a demencia, például az Alzheimer-kór, súlyosabb formája az időskori feledékenységnek. A demencia során a memória és a kognitív funkciók jelentősen romlanak.

6. Szociális izoláció: a szociális izoláció és a magányosság negatív hatással lehet az agyi funkciókra. A szociális kapcsolatok fenntartása, az intellektuális stimuláció és a társadalmi részvétel kulcsfontosságú az agyi tevékenység aktív és egészséges megtartásához.

Az időskori feledékenység megelőzése:

1. Egészséges életmód: az egészséges életmód kritikus a kognitív egészség megőrzése szempontjából. Ebbe tartozik a rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott táplálkozás, az egészséges testsúly megtartása és a dohányzás kerülése.

2. Mentális aktivitás: fontos a mentális aktivitás fenntartása. Ez magába foglalhatja az olvasást, keresztrejtvények megoldását, tanulást vagy egy új készség megtanulását.

3. Szociális kapcsolatok: a szociális kapcsolatok fenntartása és az aktív társadalmi részvétel hozzájárulhat az agy aktív működéséhez. A társas érintkezés segíthet a mentális stimulációban és az érzelmi támogatásban.

4. Elegendő alvás: az elegendő alvás rendkívül fontos az agy megfelelő működéséhez és a memória javításához. Az alváshiány hosszú távon károsíthatja a kognitív funkciókat.

5. Stressz kezelése: a stressz negatívan befolyásolhatja az agy működését. A stresszkezelés módszerei, például a meditáció vagy a relaxáció gyakorlása segíthetnek a stressz csökkentésében.

6. Rendszeres orvosi ellenőrzések: a rendszeres orvosi vizsgálatok és szűrővizsgálatok fontosak a krónikus betegségek, például a szív- és érrendszeri problémák, cukorbetegség vagy magas vérnyomás időben történő felismeréséhez és kezeléséhez.

7. Közösségi tevékenységek: Csatlakozzon közösségi csoportokhoz vagy klubokhoz, amelyek személyes érdeklődési köréhez kapcsolódnak. Ez lehetőséget ad új emberekkel való találkozásra és a szellemi stimulációra.

Életmódbeli módosítások: az egészséges életmód kialakítása során kerülje a túlzott alkoholfogyasztást és egyensúlyozza a táplálkozást a megfelelő vitaminokkal és antioxidánsokkal.

Írta a Magyar Hírlap